Slovenija
36 ogledov

Kako Google določa CNK in rangira oglase?

KAJ JE TISTO, KAR ODLOČA, KJE BO NAŠ OGLAS NA GOOGLU? ZAKAJ JE NAŠ KONKURENT PRED NAMI? KOLIKO KONKURENT DEJANSKO PLAČUJE NA KLIK?

Kateri so tisti dejavniki, ki dejansko določajo našo izhodiščno ceno za posamezno pozicijo oglasa?

Ste vedeli, da lahko dve podjetji, ki oglašujeta, za isto pozicijo plačujeta povsem različno ceno oz. sta pri isti ceni na povsem različnih pozicijah?

Pri oglaševanju na Googlu gre za avkcijo. Torej, ko nekdo v iskalnik vpiše ključno besedo se takrat zgodi avkcija med oglaševalci, ki se vsi seveda potegujejo za najvišjo pozicijo. V tistem trenutku Googlov algoritem razvrsti oglase glede na rank njihovega oglasa in ne glede na njihovo ceno oz. bid, ki ga določi oglaševalec, kot bi to verjetno najprej pomislili. Tukaj ne gre za to, kdo da več, ampak kdo je boljši, torej kdo ima boljšo oceno kakovosti!

Ocena kakovosti se določa glede na tri glavne dejavnike.
Eden od teh je CTR, ki je seveda najbolj pomemben. CTR je kratica za Click Through Rate ali sln. razmerje med kliki in prikazi. Če je ta visok, je to dober kazalec za Google, da je oglas vabljiv. Vendar, če je vabljiv, še ne pomeni, da je tudi relevanten. Vsi bodo namreč vedno klikali na karkoli, če v oglasu uporabimo besedo akcija, brezplačno ipd. Zato pri rangiranju oglasa Google upošteva tudi ostala dva dejavnika.

Drugi dejavnik je landing page (vstopna stran), torej lokacija, na katero usmerjamo oglase. Če v oglasu na primer omenjamo ceno ali popust, je seveda priporočljivo, da se ta informacija nahaja tudi na spletni strani. Če nekdo v oglasu omenja toplotne črpalke, je seveda dobro, da po kliku na oglas pademo ravno v kategorijo s toplotnimi črpalkami.

Poleg tega, da mora biti vsebina oglasa karseda relevantna glede na vstopno stran (ali vsaj 2 klika stran), pa mora vstopna stran zadostiti tudi določenim kriterijem, ki jih Google postavlja kot pogoj, da oglaševalec lahko sploh zažene svojo oglasno kampanjo. Najboljši primer, ki ga lahko ob tem izpostavimo je, da bo cena na klik veliko nižja, če bo spletna stran, ki jo oglašujemo, po isti ključni besedi na visokih pozicijah tudi že v naravnih rezultatih. Ocena kakovosti se sicer meri od 1 do 10, pri čemer je 10 seveda najboljša ocena.

Več informacij smo za vas pripravili v videu:

  • Kako se dobra ocena kakovosti (QS) nato odraža pri rangiranju oglasa in
  • koliko bi za prvo pozicijo moral plačati oglaševalec, ki ima kakovostno spletno stran?

Potrebujete strokovnjake za vodenje vaših Adwords kampanj? Obiščite nas na spletnem naslovu www.povecajobisk.si.