Slovenija
1197 ogledov

Kako izbrati pravi študij

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti Nik Rovan
Kako brez zmede, strahu in negotovosti izbrati študij.

Odločitev za študij v današnji poplavi informacij, v hitro se spreminjajočem okolju in posledično gospodarstvu z negotovimi obeti, kateri profili bodo iskani, za mladostnike res ni mačji kašelj. Temu dodajmo še dobronamerne nasvete bližnjih, ki so odločitve za študij sprejemali v drugačnih socioekonomskih okoliščinah. Rezultat? Zmeda, strah in negotovost, kaj in kako izbrati študij. Vendar, če k odločitvi pristopimo pravočasno in sistematično, bo tako pomembna odločitev, ki bo zagotovo zaznamovala življenje mladostnika, bistveno lažja. Izbira študija je podobna gradnji hiše – začeti je potrebno pri (trdnih!) temeljih.

1. korak: Začnite pri temeljih – pri sebi

Da boste lažje sprejeli odločitev za študij, morate poznati sebe, svoje interese, svoje sposobnosti in talente. To vsekakor ni lahko, vendar imamo danes na voljo kup orodij, testov in svetovalcev, ki vam lahko pomagajo pri raziskovanju samega sebe. Morda vam pomaga, če se vprašate, kaj bi delali, četudi brez plačila? Pogovorite se s starši in drugimi bližnjimi, kako vas vidijo oni. V katerih predmetih najbolj uživate, kaj vas najbolj pritegne? Poudarek je na vaših interesih, ne željah okolice. Če boste svoje temelje za odločitev za študij postavili trdno, boste tudi v izbranem študiju uživali, veselje pa boste prenesli kasneje tudi v svojo delovno kariero. Marsikdo je razočaran nad sabo ali zmeden, ker pri svojih 17, 18 ali 25 letih »ne čuti poslanstva«. Takih je več kot si mislite in s tem nič ni narobe, pomembno pa je, da se tega vprašanja lotite čim prej.

2. korak: Gradimo odločitev na veščinah in informacijah

Ko opravite najtežji del naloge – definirate svoje temelje, gradite odločitev naprej. Zbirajte informacije o študijih, ki ustrezajo vašim interesom: dobro preberite razpis za vpis ter kakšne so bile omejitve v preteklih letih za posamezen študijski program (presenečeni boste, koliko zanimivih študijskih programov obstaja!), obiščite informativne dneve, sejem Informativa, predstavitve fakultet in akademij na srednjih šolah, obiščite poletne šole, ki jih organizirajo fakultete in akademije, ne spreglejte spletnih strani in družbenih omrežij, tudi objav v medijih, dober vir informacij iz prve roke pa so diplomanti posameznega študija in študenti sami. Pocukajte za rokav predstavnike Študentskih svetov, različnih društev ipd.! Informacij ni nikoli preveč – več jih zberete, bolje je! Pri tem pazite, da ostanete kritični in ne pustite, da vas zavede samo uspešna promocija posameznih visokošolskih institucij.

Da bo odločitev lažja, Karierni centri Univerze v Ljubljani*, od 26. do 30. avgusta 2019 organiziramo poletno šolo za dijake: Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate. Pri snovanju programa smo sledili vsem trem korakom in tako dijakom omogočamo delavnice spoznavanja interesov, talentov, visokošolskega sistema nasploh ter kakšne so možnosti štipendij in mednarodnih izmenjav. Obiskali bomo različne fakultete in akademijo Univerze v Ljubljani, kjer boste na praktičen način ugotavljali, kako zgleda študij v praksi, obiskali pa bomo tudi več podjetij in institucij za lažjo predstavo, kaj posamezni profili sploh delajo. Udeležba je brezplačna, prav tako prevozi in kosilo. 

Razmislite, katere veščine že imate in bi jih lahko nadgradili. Tekom treningov nogometa ste osvojili kompetence timskega dela, kot taborniki ste se naučili iznajdljivosti. Razmislite, kje vam vaše kompetence lahko pridejo prav pri vašem bodočem poklicu. Poskusite lahko tudi z obrnjenim pristopom: če bi želel opravljati poklic npr. zdravnika, kakšne kompetence moram imeti? Pri tem bodite brez skrbi, če kakšnih kompetenc morda še nimate: njihova bistvena značilnost je, da se jih da (v nasprotju z osebnostnimi lastnostmi) pridobiti in meriti, za kar imate čas čez cel študij!

3. korak: Za konec postavimo streho, ki jo prilagodimo zunanjim razmeram

Oboroženi z dobrimi temelji, ko vemo, kakšni so naši interesi in zanesljivimi informacijami o študijskih programih, smo praktično na koncu. Veliki večini se že svita, v katero smer bo zavila odločitev, drugi pa se ustavijo še pred zadnjim razpotjem: naj izberem študij A ali B? Zgolj in samo v tem primeru je smiselno razmisliti, kateri študij bi vam potencialno nudil večje možnosti za zaposlitve. Največ napak pri odločitvi za študij se namreč prične z zadnjim korakom: kaj naj študiram, da bom imel zagotovo imel zaposlitev? Pristop je logičen, vendar ne zagotavlja (vedno) želenega rezultata. Tehnologija se razvija s svetlobno hitrostjo, obeti futuristov napovedujejo, da bodo današnji mladi opravljali poklice, ki v 60% sploh še ne obstajajo. Zato je smiselno, če imate možnost, da se pogovorite z ljudmi različnih poklicev, obiščete dneve odprtih vrat podjetij ipd. in pridobite čim več informacij, v katero smer se obeta, da bo zavila prihodnost in vaša karierna pot. Spoznavanje poklicev in pridobivanje različnih znanj in veščin je možno tudi preko študentskega dela ter preko različnih obšolskih dejavnostih – izkoristite jih!

Ob sprejetju odločitve je potrebno imeti v mislih še nekaj: pomembno je, da ste izbrali pravo smer, poleg študija pa bo potrebno še nekaj dela in raziskovanja, preden boste stopili na karierno pot. In s precejšnjo gotovostjo lahko trdimo, da bo le-ta nepredvidljiva in boste menjavali zaposlitve bolj pogosto kot generacije pred nami, včasih tudi celotne kariere. In s tem ni nič narobe – prilagodili se boste okoliščinam sproti, pomembno je le, da boste sledili svojim temeljem in boste zato v svojem delu uživali.

Več informacij na spletni strani ali facebook profilu kariernih centrov. 

 

*Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.