Slovenija
78 ogledov

Kako je blackberry izgubil vojno

Blackberry Reuters
Imeti blackberryja je še nekaj let nazaj pomenilo imeti najboljši pametni telefon na svetu, ki je povzročal zavidanje, kjerkoli so ga njegovi prominentni lastniki pokazali. Danes pa ga marsikateri izmed tistih, ki še vztrajajo z njim, iz sramu dobesedno skriva pred drugimi.

Telefoni kanadske družbe Research in Motion so bili znani kot telefoni za zahtevne in napredne uporabnike, saj so medtem, ko so bili uporabniki ostalih telefonov na trgu primorani še pritiskati na številčnico, da so spisali eno borno sporočilo SMS, lastniki prek prave QWERTY tipkovnice dostopali do spletne pošte kjerkoli in kadarkoli.

Še lanskega septembra je imel RIM v ZDA 25-odstotni delež pri pametnih telefonih, do julija letos pa je upadel na vsega en odstotek. Še tri leta nazaj je bil delež 50-odstoten.

Velike družbe so mu dale brco

Prejšnji mesec je po pisanju CNeta predsednica uprave Yahooja Marissa Mayer svojim zaposlenim obljubila, da si lahko na službene stroške privoščijo katerikoli nov telefon, če le ne bo blackberry. Podobno so pred časom storili pri Goldman Sachsu in zaposlene spodbujali k prehodu na iphone, nekatere druge družbe dajejo prednost modelom z androidnim operacijskim sistemom.

New York Times pa se je pred dnevi razpisal o poslovni ženski Rachel Crosby, ki je priznala, da jo je s svojo "robidnico" sram, ko se pojavi v javnosti. Kot je povedala, na poslovnih srečanjih skriva napravo pod ipada, ker noče, da bi si zaradi telefona sogovorniki napravili vtis o njej kot o nazadnjaški ženski.

Obama se je nekoč bojeval zanj, danes prisega na iOS

Še nekaj let nazaj je imel blackberry enega najbolj vnetih zagovornikov v ameriškem predsedniku Baracku Obami, saj si je pri svoji Tajni službi priboril celo pravico, da ga kljub varnostnim pomislekom uporablja še naprej. Blackberryji so namreč sloveli kot zelo varni telefoni.

A tudi Obama se mu je očitno odrekel, viri iz Bele hiše vedo povedati, da tam sedaj spodbujajo uporabo iphoneov, menda tudi zato, ker Obama med sestanki na veliko uporablja tablico ipad.

Zamudili tehnološki brzovlak

Padec blackberryja gre v veliki meri pripisati prepoznemu prilagajanju navad uporabnikov. Lastniki namreč lahko danes bolj kot ne nemočno opazujejo druge ljudi, kako prek iphonov ali androidnih telefonov visijo na socialnih omrežjih, fotografirajo z visokoločljivimi kamerami, rezervirajo vstopnice ali potovanja prek ekrana, se zabavajo ali si pomagajo na delu z brezštevilnimi aplikacijami ter iščejo pravo smer z GPS zemljevidi. Vsega tega namreč lastniki blackberryjev ne morejo, saj se podjetje ni pravočasno prilagodilo na spremenjene navade uporabnikov in neznanski uspeh spletnih trgovin z aplikacijami.

Tako lahko lastniki le še klepetajo z vse bolj redkimi uporabniki blackberryjev prek storitve BBM. Redka prednost blackberryjev ostaja tudi tipkovnica, s katero je mogoče hitro pisati sporočila in odgovarjati na e-pošto.

Čakanje na rešenika

Tisti, ki vztrajajo z znamko, tako nestrpno čakajo na večkrat prestavljeno premiero dveh novih modelov z zaslonom na dotik in klasično tipkovnico, ki bi se lahko postavil ob bok modernim telefonom, kot sta samsung galaxy III in iphone 5. Medtem RIM tolče hudo izgubo, ki je v letošnjem prvem polletju znašala 753 milijonov dolarjev, še lani pa so imeli milijardo dolarjev dobička. A da bo nov model postal feniks in bo dovolj za povrnitev v ospredje trga pametnih telefonov, verjame le malokdo. Nek dolgoletni uporabnik blackberryja je tako priznal, da je že naročil iphona 5 in ko ga bo dobil, bo iz blackberryja odstranil baterijo, luknjo zapolnil z betonom, telefon pa nato uporabljal kot utež za pisarniški papir.

Komentarjev 5
  • samo.jst 08:03 23.oktober 2012.

    @ Niko_K... oba z Eriko imasta prav, le ti govoriš o lokaciji, katero se seveda da določiti s triangulacijo, ona pa o podatkovnem prometu. Pri blackberry-ju (ki ni robidnica [raspberry], ampak borovnica) je bila podatkovna komunikacija narejena drugače. Celoten podatkovni ...prikaži več prenos, je šel direktno od operaterja do BlackBerry podjetja (kar je povzročilo pri mnogih operaterjih previsoke stroške za implementacijo) nakar so oni preusmerjali in urejali... Glede na to da so delovali kot proxy in uporabljali lastne protokole za komunikacijo, bi rekel da se možnost za kakšno manipuliranje prej poveča kot zmanjša...

  • Niko_K_ 06:12 22.oktober 2012.

    To je meni tudi padlo v oči. Vse to se da na Blackberryju in se je tudi dalo...

  • Niko_K_ 06:12 22.oktober 2012.

    Oprosti, signal telefona se da najti preko triangulacije.. Ko keks. Svojčas npr. je bil popularen Iridium, ki je bil neizsledljiv, ampak so kaj kmalu tudi tu našli način, kako se ga da...