Slovenija > Komentarji in kolumne
36 ogledov

Kako je krivosodje razsodilo prav

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Vrhovno sodišče Janši ugodilo in ga hkrati demantiralo.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Za Janeza Janšo je bil danes dober dan. Vrhovno sodišče je razveljavilo poročilo KPK, ki je govorilo o tem, da je med drugim potoval in kupil avto z gotovino nepojasnjenega izvora. Tega poročila pravno gledano ni več. Je pa zanimivo, da je tokrat vrhovno sodišče, ki je menda samo murgelska izpostava in vrh krivosodja, tokrat razsodilo prav. 

Za Gorana Klemenčiča je bil danes slab dan. Pravnik in zdaj pravosodni minister je vlado zrušil s poročilom, ki ga ne bi smel objaviti in s katerim je KPK presegla zakonska pooblastila ter "prevzela zakonska pooblastila in pristojnosti drugih organov“. Kako naj zaupamo pravosodnemu ministru, ki ne zna izdati poročila KPK ter posega v pristojnosti drugih organov? 

Zadeva je sicer malo manj enostavna. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da bi morala KPK namesto po 45. členu zakona (nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev), glede na vsebino in zaključke poročilo izdati po 13. členu zakona, ki govori o pristojnostih komisije ob sumu korupcije in drugih kršitev. Zaradi tega bi morali Janši omogočiti, da se izreče o osnutku ugotovitev. Namesto poročila o premoženjskem stanju bi objavili ugotovitve o konkretnem primeru in vse bi bilo zakonito in ugotovitve bi lahko skupaj z Janševo izjavo objavili. Toliko o pravu. Kaj pa dejstva?

Janša je na novinarski konferenci dejal, da je cenitev cenilca, ki ga je določilo sodišče, dokazala, da se ni okoristil s prodajo zemljišč v Trenti. Od kod pa gotovina za potovanja, plačevanje položnic, sodnih taks in nakup Volva z gotovino? Njegova pojasnila so bila, če se spomnite, precej neprepričljiva.

Poročila KPK pravno gledano ni več, a razveljavljena je bila na primer tudi sodba Branku Mačku, ki je nedvomno pijan peljal po nasprotni strani avtoceste in ubil tri mlade ljudi. Politik, ki želi širši domet od svojih zvestih vernikov, zaupanja volivcev ne more graditi na postopkovnih napakah. Če je sodna cenitev pokazala, da se ni okoristil s prodajo parcel v Trenti, dobro zanj, ampak to je le prvi korak. 

Komentarjev 8
  • Senior 17:18 02.marec 2015.

    Mislim, da naši politiki ne bodo nikoli delali na tem, kako rešiti stanje v državi, ker se ukvarjajo sami s seboj in skrbijo, da je lopovom in prevarantom življenje v lepi Sloveniji ugodno. Dosedanji rezultati so pokazali, da jim je ...prikaži več prekleto malo mar za gospodarstvo, da bi bili ljudje srečni, zadovoljni in imeli zaposlitev.

  • francek 10:33 27.februar 2015.

    Krivosodje se je odločilo, tako, zato, ker je nad njim EU sodišče, HVALA BOGU.

  • Papaja Popi 09:24 27.februar 2015.

    Tajni posnetek sestanke SDS v Trenti.https://www.youtube.com/watch?v=Hgk7n_sJg4g