Slovenija
18 ogledov

Kako, kdaj in kam na sobotno akcijo

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
17. april in s tem tudi največja čistilna akcija v Sloveniji se bliža. Predstavljamo vam vsa pomembna dejstva, ki jih morate poznati pred tem sobotnim dogodkom.

1. Kako se prijaviti?
Prijava poteka prek spletne strani, in sicer na tej povezavi. Lahko se prijavite kot posameznik ali kot ekipa, torej še z več ljudmi. Takoj po prijavi prejmete elektronsko pošto z vsemi informacijami, ki jih potrebujete za udeležbo na čistilni akciji.

Ob prijavi napišete tudi naslov, v bližini katerega bi želeli čistiti, tako da vam bo določeno najbližje zbirno mesto za prostovoljce. Na kraju boste boste dobili rokavice, vrečke in zemljevid z vrisano potjo do odlagališča.

2. Kje vse bo potekala akcija?
Do včeraj je bilo registriranih 11.094 odlagališč. 45 odstotkov jih vsebuje nevarne odpadke, 55 odstotkov pa gradbene materiale. V soboto bo čistilna akcija potekala na 7.000 divjih odlagališčih, prostovoljci pa se bodo zjutraj ob 9. uri sestali na približno 2.500 zbirnih mestih.

Načrt projekta je združiti 200.000 prostovoljcev, zbrati več kot 20 tisoč ton odpadkov in izpeljati največjo okoljsko akcijo v Sloveniji doslej.

3. Kaj potrebujete?
V soboto morate ob 9. uri priti na določeno zbirno mesto. Tam vam bo vodja dal navodila, zemljevid in potrebne pripomočke. Skupaj boste odšli do odlagališča. Čistilna akcija bo potekala do približno 14. ure.

 

Zaključek delovnega dneva bo potekal v sproščenem vzdušju, in sicer z zabavo v Mariboru, Ljubljani in Novi Gorici.

Potrebujete delovno obleko, škornje ali nepremočljive čevlje in rokavice iz trpežnega materiala. Za člane večjih skupin je priporočljivo, da prinesejo s sabo lopato ali grablje.

Oblačila prilagodite vremenskim razmeram. V soboto naj bi bilo sicer po vsej državi lepo vreme, temperature pa se bodo gibale pokrog 15 stopinj Celzija. Več informacij najdete na našem vremenskem portalu vreme.net.

4. Kdo vse bo tam?
Na akcijo je zaenkrat prijavljenih okoli 100.000 prostovoljcev.

Ambasadorji čistilne akcije so Janez Potočnik, skupina Billysi, Janez Dovč, Dalaj Eegol, Saša Einsiedler, Bernarda Jeklin, Katalena, Jure Košir, Manca Košir, Rene Mlekuž, Vlasta Nussdorfer, Perpetuum Jazzille, Miranda Rumina, Stroj Machine, Andrej Težak - Tešky.

Častni pokrovitelji projekta pa so Danilo Türk, Pavel Gantar in Borut Pahor.

5. Zakaj se udeležiti te akcije?
Odgovor na to vprašanje je po mnenju organizatorjev povsem preprost: kot pravi Petra Matos, ena od vodij projekta, "imamo zdaj izvrstno priložnost, da rešimo problematiko, ki se do zdaj ni reševala dovolj uspešno. Dajmo nekaj narediti! Prenehajmo prelagati odgovornost na druge, na državo."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.