Slovenija
49 ogledov

Kako navezani na internet so Slovenci

ženska računalnik nakupi Shutterstock
Tri četrtine Slovencev dostopa do interneta, od tega jih skoraj 600.000 sodeluje v socialnih omrežjih. Prenosniki prvič nadvladali stacionarne računalnike, tablice v rokah vse več Slovencev.

Sveži podatki Statističnega urada glede dostopa slovenskih gospodinjstev do interneta in modernih komunikacijskih sredstev v prvem četrtletju leta 2015 kaže na precejšnje premike, ki so se zgodili v primerjavi s prvim tromesečjem leto prej.

Po najnovejših podatkih internet uporablja približno 1,136 milijona oseb ali 73 odstotkov, starih med 16 in 74 let. Vsak dan ali skoraj vsak dan ga uporablja 83 odstotkov, 22 odstotkov pa interneta še nikoli ni uporabljalo - teh je največ v starosti od 65 do 74 let (65 odstotkov).

V spletnih družabnih omrežjih, kot so Facebook, Twitter ali Instagram, je sodelovalo okoli 581.000 ali 51 odstotkov državljanov, podatke urada povzema STA. Od tega jih je 70 odstotkov rednih uporabnikov socialnih omrežij, največja deleža pa imajo uporabniki v skupinah med 16 in 24 leti ter med 25 in 34 leti (90 oziroma 71 odstotkov). 

Prenosniki uradno tudi v Sloveniji premagali "stacionarce"

Zanimivo je pri napravah, saj je statistika zabeležila precejšen skok uporabe prenosnih računalnikov, te ima že 60 odstotkov gospodinjstev (lani 56 odstotkov). Nasprotno pa je upadel delež namiznih računalnikov s 56 odstotkov leto prej le še na 46 odstotkov. Se je pa  je hkrati močno povečal delež tablic s 14 na 24 odstotkov.

Internet sedaj sledi na vsakem koraku

Močno je poskočila tudi raba mobilnega internetenega omrežja (vsaj 3G). Na ta način je v prvem četrtletju letos do spleta hkrati z drugimi načini dostopalo 52 odstotkov uporabnikov, še lani v primerljivem obdobju zgolj 34 odstotkov. 

Uporaba mobilne povezave (vključena verjetno brezžična omrežja wi-fi) na splošno se je povečala z 49 na 69 odstotkov, uporaba fiksne povezave s 93 na 96 odstotkov in optičnega omrežja z 20 na 24 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Snežinko 20:51 06.oktober 2015.

    No, če bi hoteli realno sliko te "navezanosti", bi morali vsem tem ljudem za en mesec izklopit internet in potem gledat njihovo razpoloženje. Samo po pogostosti uporabe je pa težko govoriti o navezanosti. Veliko je takih, ki Internet sicer dnevno ...prikaži več uporabljajo, a bi "preživeli" tudi brez njega. Seveda v to skupino ne štejem ksihtbukvarjev...veliko njih je žal res odvisno od FB-ja...(kar je žalostno).