Slovenija
184 ogledov

Kako pravilno namestiti in uporabljati agregat

električni generator Shutterstock
Previdno pri uporabi generatorjev električne energije.

Zaradi vremenskih razmer je v večjem delu Slovenije še vedno veliko gospodinjstev, javnih ustanov in podjetij brez električne energije. V zadnji dneh je bilo zaradi nepravilne uporabe že več primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom, v včerajšnjem primeru je bila zastrupitev za eno osebo usodna.

Smrtno nevarni že po nekaj minutah

Vse uporabnike generatorjev električne energije pozivamo, da pri njihovi uporabi upoštevajo varnostne ukrepe.

Trenutna rešitev za oskrbo z električno energijo je za mnoge uporaba generatorjev električne energije (električnih agregatov), ki jih poganja bencinski ali dizelski motor. Ker gre za motorje z notranjim izgorevanjem, se pri njihovem delovanju sprošča ogljikov monoksid (CO). Smrtno nevarne koncentracije CO lahko nastanejo že po nekaj minutah delovanja naprave.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, okusa in vonja, zato ga ne moremo zaznati brez ustreznih naprav (npr. javljalnika ogljikovega monoksida). Že v nizkih koncentracijah je nevaren za človeka.

Nikoli v zaprti prostor

Pri uporabi generatorjev električne energije je treba upoštevati navodila proizvajalca, še posebej pa bodite previdni pri:

- generatorja nikoli ne nameščajte v prostor (odprta vrata in okna ne zagotavljajo ustreznega zračenja),
- generatorja ne postavljajte v poglobitve (jašek, vrtača, klet),
- generator namestite v ustrezni razdalji od objekta (vsaj 7 metrov),
- izpušna cev generatorja mora biti usmerjena stran od objekta,
- spremljati je treba smer vetra in položaj generatorja prilagajati smeri vetra.

Če opazite znake zastrupitve, zapustite prostor in pokličite 112

Značilni znaki, ki se pokažejo pri blagi in zmerni zastrupitvi s CO so glavobol, slabost, bruhanje, omotičnost, utrujenost, zmedenost, motnje vida, zanašanje pri hoji, zaspanost. Znaki hude zastrupitve pa so dušenje, krči in nezavest.

Če opazite navedene znake, je treba čim hitreje zapustiti prostor in poklicati telefonsko številko za klic v sili 112. Če sumite na zastrupitev z ogljikovim monoksidom o tem takoj obvestite zdravnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.