Slovenija
670 ogledov

Kako preklinjajo slovenski najstniki

Najstnice Profimedias
"Da bi te pobrala kuga!" je ena najstarejših, skoraj izumrlih kletvic. Med mladimi je zdaj popularna: "Da bi te pobrala ebola!"

Sprdnem se ti v sapnik, kretenoid, šipšanone, jebem ti celo družinsko drevo, vrati konju zube, potegnem ti korenček, svinja bradavičarska, uhe maš take, da ti 100 % Wi Fi vleče, oplodi se sam, še kravo rajši poližem, ko pa te kušnem. To je nekaj najbolj sočnih in izvirnih kletvic, ki krožijo med mariborskimi osnovnošolci. 

V raziskovalni nalogi jih je zbral devetošolec Rene Gril Rogina, v njej pa je sodelovalo156 učencev tretje triade, skupaj 76 deklet in 80 fantov.

Fantje preklinjajo pogosteje, starejši manj kot mlajši

Fantje preklinjajo pogosteje kot punce. Pogosto preklinja 44 odstotkov fantov in 18 odstotkov deklet. Osmošolci in osmošolke preklinjajo pogosteje kot sedmošolci, a vendar redkeje kot devetošolci

Največkrat uporabljene kletvice so jebi se, kurba in peder,  "uveljavljene" kletvice, ki jih pogosto uporabljajo tudi odrasli, se vrstijo vse do desetega mesta, na enajstem mestu pa se pojavi kletvica, ki se zelo značilno uporablja med mariborski najstniki.

"Ti si gustek!"

"Ti si gustek! v Mariboru rečemo nekomu, ko mu hočemo povedati, da ni ravno sposoben. Nanaša se namreč na učence, ki obiskujejo OŠ Gustava Šiliha. Gre za učence s posebnimi potrebami," razlaga Rene. Gre torej za avtohtono kletvico, katere pomen razumejo predvsem v Mariboru in okolici.

"Pa ti si žabar!"

Med avtohtone kletvice lahko štejemo tudi kletvice, kot so ti si žabar, jebem ti Olimpijo ... Povezava z Ljubljano, kot kaže, lahko vznemiri marsikaterega Mariborčana.

"Najstniki kletvic ne uporabljajo samo, ko hočejo izraziti neko čustvo. Preseneča veliko število učencev, pri katerih so kletvice del vsakdanjega pogovora," pravi Rene.

Kletvice kot dokaz odraslosti

Ko so v bližini starši ali učitelji, najstniki, predvsem dekleta, preklinjajo veliko manj, kot takrat, ko so v družbi vrstnikov. "S tem, ko si upajo izreči neko grdo besedo oziroma kletvico vpričo drugih, menijo, da izkazujejo svojo odraslost, " pravi Rene, ki je raziskoval tudi povezavo med preklinjanjem staršev in otrok.

Zelo popularne so kletvice, ki se nanašajo na družinske člane, kar 105 kletvic od skupno zabeleženih 343 pa jih je imelo spolno konotacijo. Kletvice pička ti materna, jebem ti mater, jebi si mater najstniki ocenjujejo tudi kot najbolj učinkovite.

Za razliko od gusteka, ene od tako imenovanih zasebnih pogruntavščin pa so številne kletvice, prav tako zasebne pogruntavščine, ne uporabljajo množično. "Gre za zasebne pogruntavščine, ki jih uporablja samo tisti, ki si je kletvico izmislil. Pohane banane, wc račka, uhe maš take, da to 100 procentno wifi vleče, mama tvoja je rekla, pripravi seno, tele bo..."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • depresija 14:56 21.maj 2015.

    Ja, KOJAK, se strinjam. Ampak mal resnosti in kakega lektorja ali dva, bi pa vseeno nucal..

  • depresija 14:54 21.maj 2015.

    Mat kurba, kaj pa zasavci?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:47 20.maj 2015.

    Interpretacija je pri naravoslovju po večini lahko samo ena tako da ne morš dejansko neki novga odkrivat če nisi res na nekem izredno visokem nivoju katerga je pa malkdo sploh sposobn dosečt. Interpretacija pri družboslovju se pa spreminja ker se ...prikaži več ljudje nenehno spreminjajo. Zakonitosti narave se pač ne. In men to ni nč čudnga. Men je to bolj znak zasičenosti dostopnega naravoslovja (ta zasičenost pa povzroča tud manjše zanimanje za raziskovanje naravoslovja). Ljudje enostavno vidijo da je skoraj nemogoče kej novga pogruntat brez da bi leta in leta se točno eni stvari posvetil v najbl hude detajle. In marsikdo ni pripravljen investirat tok enga časa in energije v nekaj iz česar mogoče na koncu sploh ne bo nič.