Slovenija
1003 ogledov

Kako preprosto izmeriti napolnjenost baterije

Baterije Žurnal24 main
Kako polna je baterija AA tipa, je mogoče ugotoviti na zelo preprost način.

Kljub napredku pri razvoju baterij v zadnjih letih, ki gre predvsem na račun mobilnih naprav, so stari tipi baterij za enkratno uporabo, kot sta tipa AA in AAA, še vedno nepogrešljivi. 

Vendar pa je pri alkalnih baterijah laikom težko spremljati njihovo napolnjenost. Saj poznate situacijo, ko se po predalu vali ogromno baterij, a niste prepričani, katere so še vredne nadaljne uporabe. Nekatere spadajo v kategorijo "dobro", druge v "slabo", tretje v "zelo slabo", medtem ko je marsikatera v skupini "mrtvih".

Eden od znanih proizvajalcev je v preteklosti sicer že ponujali poseben vgrajen merilec, ki je s pritiskom dveh prstov na skali pokazal ohranjenost, a so bile te rešitve redke, baterije pa posledično še dražje. 

Bolj stara, bolj skače

Nova študija, ki so jo izvedli na Univerzi Princeton, je dokazala staro modrost, da je mogoče stanje baterije preverite tako, da jo vržete na tla. "Mrtve" baterije se bodo odbile višje, medtem ko bodo še dobre baterije le minimalno odskočile.

Prikaz odskoka baterij od najbolj napolnjene (levo) do povsem prazne (desno) (Vir: Univerza Princeton)

Kot ugotavljav znanstveni nalogi skupina strokovnjakov, baterija zaradi izgube naboja spremeni tako kemično kot notranjo fizično podobo. Oksidiran cink pri izrabljeni bateriji namreč povzroči, da se trdno stisnjeni gel v notranjosti razrahlja, s tem pa cinkov oksid deluje kot nekakšna vzmet, zaradi česar baterija bolj odskakuje, poroča Tech Insider. 

Težava pa je, ker najbolj odskakujejo baterije, ki so nekako še 50-odstotno napolnjene. Tiste, ki so napolnjene manj, znova nekoliko izgubijo prožnost, a še vedno odskočijo občutno višje od polnih. A vseeno vredno pomnenja, ko boste naslednjič odprli predal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.