Slovenija
31 ogledov

Kako primerjati posojila

denar Nik Rovan
Opozorilo. Kredit z nižjo obrestno mero je lahko dražji.

Ljubljana. “Nizka obrestna mera naj ne bo odločilni dejavnik vaše odločitve, saj na končno ceno kredita vplivajo tudi drugi stroški,” pri najemanju potrošniškega posojila svetuje Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Primerjava ponudb 15 bank in hranilnic je pokazala, da je lahko zaradi dodatnih stroškov posojilo z nižjo obrestno mero celo dražje od tistega z višjo obrestno mero.

“Stroške si lahko najbolje ponazorite s skupnim zneskom kredita, o katerem vas mora informirati banka. Kredite v istem znesku in z isto ročnostjo pa najbolje primerjate med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere, ki vključuje vse bistvene stroške kredita,” pojasnjujejo na ZPS.

Primerjava posojil za sedem tisoč evrov za dobo štirih let kaže, da lahko potrošnik z izbiro najugodnejšega ponudnika privarčuje do 350 evrov, kar po oceni ZPS pomeni, da se izplača banko zamenjati tudi za najemanje potrošniškega in ne le stanovanjskega posojila.

Primerjava posojil za tri tisoč evrov za eno leto in sedem tisoč evrov za štiri leta je dostopna na spletni strani ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.