Slovenija
4317 ogledov

Kako se boste izognili gneči na upravni enoti?

Slovenija 25.02.2014 Upravna Enota Ljubljana, oddelek za prijavo zacasnega prebi Saša Despot
V tem mesecu poteče največ dokumentov letos, kar pomeni, da boste lahko na upravnih enotah načakali. Kdaj je na upravnih enotah najmanj gneče?

"Samo še julij preživimo in se bo umirilo," je eden izmed uslužbenecev upravne enote v širši okolici Ljubljane skušal potolažili sodelavki. Dolge vrste čakajočih, ki so na upravne enote prišli vložiti vlogo za izdajo novih osebnih dokumentov, so v poletnih dneh namreč že tradicionalna. Letos po podatkih ministrstva za notranje zadeve namreč preteče 7.027 potnih listov in 22.452 osebnih izkaznic, kar je več kot katerikoli drugi mesec letos.

Kaj je najmanj gneče?

Matjaž Dovžan, načelnik Upravne enote Kranj, izpostavlja, da glede na svoje pretekle izkušnje povečan obseg vlog pričakujejo do konca avgusta. Povečano število strank oziroma čakalne vrste upravna enota poskuša skrajšati in omiliti tudi s prilagoditvami in spremenjeno organizacijo dela, po potrebi z dodatnimi delovnimi mesti, kjer se lahko vloži vloga za osebno izkaznico in potni list. Kot nam je pojasnil Dovžan, pa v Kranju omogočajo državljanom tudi, da vlogo za zamenjavo osebnega dokumenta vložijo že pred pričetkom uradnih ur (in pred odhodom strank v službo), in sicer na t. i. "jutranjem okencu", ki je odprto vsak dan od 7.00 do 8.00 ure.

Načelnica Upravne enote Maribor Ksenija Klampfer strankam priporoča, da glede na to, da imajo na Upravni enoti Maribor uradne ure za sprejem strank za predmetne postopke tudi v četrtek, v telefonskih informacijah strankam predlagamo, da se oglasijo v četrtek ali torek, ko je manjše število strank. Tudi na Upravni enoti Ljubljana izpostavljajo, da naj bi bila po izkušnjah najkrajša čakalna vrsta bodisi v torek bodisi četrtek. 

Za izdajo osebnih dokumentov ni krajevne pristojnosti in lahko stranke podajo vloge na kateri koli upravni enoti v Sloveniji.

Potni list | Avtor: Profimedias Profimedias
Kako dolgo boste čakali na dokumente?

Rok za izdelavo osebnih izkaznic v primeru povečanega števila vlog lahko podaljša iz običajnih štirih ali pet delovnih dni tudi do 7 delovnih dni po prejemu vloge. V primeru, da izdelovalec osebnih izkaznic podjetje Cetis, prejme dnevno več kot 2.000 vlog za izdajo osebnih izkaznic, se rok izdelave podaljšuje za en delovni dan za vsakih nadaljnjih 500 vlog dnevno, do skupnega roka največ 7 delovnih dni po prejemu vloge. Na spletni strani podjetja Cetis lahko državljani spremljajo trenutne roke izdelave osebnih dokumentov.

V nujnih primerih pa se lahko na katerikoli upravni enoti poda vloga za prioritetno izdelavo potne listine in prevzem istega dne na Upravni enoti Celje. Tovrstna vloga mora biti podana na upravni enoti najkasneje do 11. ure, na Upravni Enoti Celje pa se prevzame med 12. in 13. uro.

Vodja Oddelka za upravne notranje zadeve na Upravni enoti Celje Bojana Frim sicer izpostavlja, da vlogo, v kolikor imate dovolj časa, za prioritetno izdelavo osebnih dokumentov podajte na najbljižji upravni enoti po kraju prebivanja in se obrnite na Upravno enoto Celje le zaradi vročitve prioritetno izdelanega dokumenta.

 

Kakšna gneča bo šele 2022 ...

Skupno število vseh dokumetov, ki so že oziroma še potečejo letos, je veliko manjša kot je bila lansko leto.

Daleč največ dela pa bodo imele upravne enote in izdelovalec dokumentov leta 2022, ko bo poteklo skoraj 332 tisoč osebnih izkaznic in 180 tisoč potnih listov, skupaj torej več kot pol milijona dokumentov. Pri osebnih izkaznicah se sicer veliko skok potekov (+60 odstotkov glede na leto prej) obeta že leta 2020.

Bodite pozorni na datum, da ne boste dvojno plačali

Osebne izkaznice, ki jih izdajo polnoletnim državljanom, imajo veljavnost do deset let, medtem ko je ta doba pri otrocih krajša. Za otroke, stare med tri in 18 let je to obdobje pet let, medtem ko je za mlajše od treh let ta doba tri leta. Po dopolnjenem 70. letu starosti se izda državljanu osebna izkaznica s trajno veljavnostjo. Polnoletni državljani bodo za osebno izkaznico odšteli 18,86 evra, otroci od 3 do 18 let, 14,26 evra in otroci mlajši od 3 let 12,43 evra. V primeru prioritetne izdelave izkaznice brez opravičljivega razloga se za izdajo doplača znesek v višini dvojne takse.

Enako kot za osebno izkaznico velja tudi za potni list. Dolžina veljavnosti dokumenta je odvisna od starosti njegovega imetnika. Cene so višje za tiste potne liste, ki dlje veljajo. Za tistega z veljavnostjo 10 let boste odšteli 46,10 evra, za tistega z veljavnostjo 5 let 39,30 evra in za tistega z veljavnostjo 3 leta 35,20 evra.

Komentarjev 5
  • kapibara1 15:27 15.julij 2018.

    Samo budala ima veljavnost, v teh kriznih letih.. Sploh pa je oseb. dokumentov pšreveč !! Najmanj enemu se lahko ogneš !!

  • Lovebites 14:55 15.julij 2018.

    Napisem se enkrat,DEJSTVA.Kaj jokcajo?Saj ne delajo na normo.Babnice na okencih vecinoma neprijazne,mislijo,da so na modni reviji,nonstop kofetkajo in se afnajo in udarjajo z umetnimi nohti ob mizo od dolgcasa.Treba jih bi bilo poslat v eno orng proizvodnjo,po moznosti na normo,da ...prikaži več bodo javnosektorske pijavke videle,kdo jim daje placo.

  • Avatar Kazuya
    Kazuya 12:10 15.julij 2018.

    še en, k je dobil za sendvic in pingu sokec