Slovenija
46 ogledov

Kako se konec tedna izogniti gnečam?

gorenjska avtocesta gneča Saša Despot
Ta konec tedna je med najbolj obremenjenimi. Prednost slovenskih potnikov je, da poznajo regionalne ceste in manjše mejne prehode, zato se gnečam v veliki meri lahko izognejo.

Povečan promet na Prometno-informacijskem centru pričakujejo že danes popoldne, in sicer na primorski avtocesti od Ljubljane proti Obali, na cestah Koper–Šmarje–Dragonja in Koper–Izola–Portorož ter na štajerskem koncu na relaciji Šentilj–Maribor–Ptuj–Gruškovje. Vendar hujših zastojev in čakalnih dob na mejnih prehodih za danes ne napovedujejo.

V soboto gneče proti Obali, obratno ne

Drugače bo v soboto in nedeljo. V soboto bosta že v zgodnjih jutranjih urah obremenjeni gorenjska avtocesta od Karavank proti Ljubljani in naprej proti Obali ter dolenjska avtocesta v smeri proti mejnemu prehodu Obrežje. Med najbolj obremenjenimi bo tudi odsek Šentilj–Maribor–Ptuj–Gruškovje, kjer lahko nastanejo daljši zastoji, zato se, če je le mogoče, temu mejnemu prehodu izognite.

Daljše čakalne dobe lahko pričakujete še na Dragonji, Jelšanah in Sečovljah, v primeru večjega števila italijanskih turistov pa tudi na Starodu.

Čeprav se za mnoge končujejo počitnice, Prometno-informacijski center zastojev proti notranjosti države in Avstriji ne pričakuje. Na tem delu so bili v preteklih letih zastoji, ker avtocesta pri Podtaboru še ni bila končana, zdaj pa naj jih ne bi bilo. V najslabšem primeru bodo krajši zastoji in čakalna doba do 20 minut pred cestninsko postajo Hrušica pri plačilu predornine.

V nedeljo bodo gneče v obratni smeri – od mejnih prehodov s Hrvaško proti notranjosti države. Najhuje bo v popoldanskem času in v večernih urah.

Kako se izogniti gnečam?

Tujci se držijo avtocest in glavnih cest ter večjih mejnih prehodov, zato se jim, če se odpravljate na pot, izognite. Na Prometno-informacijskem centru svetujejo uporabo starih cest, denimo za pot v Istro izberite pot čez Črni Kal–Sočerga–Buzet.

Če se odpravljate v Istro, je najslabša izbira Dragonja, ki je najbolj obremenjena, nekoliko manj sta Sečovlje in Jelšane, manj pa Starod in kot omenjeno Sočerga.

Potnikom iz Štajerske svetujejo, naj se namesto na Gruškovje, kjer bo najverjeteje kolona že pri Dražencih, odpravijo na Dobovec in Zavrč.

 

Komentarjev 1
  • VSK 11:26 27.julij 2012.

    peljite se do Brnika... pa v Grčijo...pa še cenej je! :)