Slovenija
64 ogledov

Kako se zavarovati pred oslovskim kašljem?

Otrok v postelji Shutterstock
ZDA grozi epidemija oslovskega kašlja. Okuženih je 18 tisoč ljudi, devet jih je umrlo. V Sloveniji porasta bolezni ni.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana zaradi oslovskega kašlja ni hospitaliziranega nikogar, so sporočili iz UKC Ljubljana.

"Oslovski kašelj najbolj učinkovito preprečujemo s cepljenjem. V Sloveniji so otroci cepljeni trikrat v prvem letu starosti, revakcinirani v drugem letu in v tretjem razredu osnovne šole. Okužbo sicer lahko zdravimo tudi z antibiotiki, vendar večina obolelih pride k zdravniku že tako pozno v poteku bolezni, da to zdravljenje običajno ni učinkovito," je dejala Tatjana Mrvič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Oslovski kašelj = ena najhujših otroških bolezni

"Od enega do dveh tednov po okužbi se pojavi kašelj brez povišane telesne temperature. Kašelj je v tem obdobju, ki običajno traja od sedem do 10 dni, lahko povsem neznačilen in običajno ni moteč. V tem obdobju je bolnik najbolj kužen," pojasnjuje Mrvičeva in opozarja, da se po tem obdobju pojavijo napadi, ki jih spremljata zariplost ali pomodrevanje.

Oslovski kašelj je v začetni fazi težko prepoznati. Pri sumu nanj ali kadar otrok ali odrasla oseba kašlja dlje časa brez postopnega izboljšanja, morate obiskati zdravnika. Vedno pokličite zdravnika, kadar otrok, predvsem dojenček, med napadom kašlja pomodri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.