Slovenija
24055 ogledov

Kako sem imel srečo in prevaral prevarante

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Pričakoval sem, da mi bodo pobrali sto evrov, nato da mi bodo pobrali dvesto evrov, a sem pravi trenutek izstopil in bil celo na dobičku.

Na WhatsApp sem pred dnevi od neznane številke dobil ponudbo za občasno delo. Številka je bila iz Južnoafriške republike, šlo naj bi za občasno delo za ljudi, stare od 23 do 55 let, za eno do treh ur dela na dan pa naj bi dobil od sto do petsto evrov, po preizkusni dobi pa od treh do osmih tisoč evrov.

Prelepo, da bi bilo res? Zagotovo, ampak vseeno sem se odločil, da poskusim, če bo kaj zanimivega, napišem članek.

Carlotta mi je napisala, da izdelke v spletnih trgovinah dodajaš v košarico in s tržnimi naročili pomagaš k boljši izpostavitvi in prodaji izdelkov. Zdelo se mi je, da zadeva ima nek smisel.

Povedati sem moral še svoje ime, starost in poklic in Carlotta je ugotovila, da izpolnjujem pogoje. Sledil je kratek preizkus, tri izdelke sem moral na eBayu dodati v košarico in ji poslati sliko.

 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Ko sem to opravil, me je preusmerila na Telegram k Marianne (@Anne0721), ki da bo moja vodja in mi dala kodo, s katero se ji prijavim.

Marianne mi je povedala, da mednarodno podjetje Snowflake (Snežinka) uporablja kripto valuto USDT. Svetovala mi je, da si z Google Play naložim denarnico za kripto valute Trust Wallet, kamor bom lahko prejemal zaslužek. Potem sem ji poslal zapleteno kodo, ki je elektronski naslov za prejem kriptovalute v mojo denarnico in dobil sem 10 USDT, kar je približno deset dolarjev (9,5 evra).

Vsak dan je treba dvanajstkrat dodati izdelke v košarico in izvesti tri tržna naročila, vse to pa po urniku, prvo dodajanje ob 10.30, potem pa vse do 20.40, ko naj bi se izvedlo zadnje tržno naročilo. V dveh dneh poskusne dobe ne smeš preskočiti nobene naloge, sicer se plača bistveno zniža, če si priden, pa za en dan dela dobiš 400 USDT.

In tako sem začel, naloge sem dobival na kanalu Task Working Group, kjer je bilo med 130 in 140 prijavljenih ljudi, fotografije opravljenega dela pa sem pošiljal Marianne, ki jih je štela.

Prvo tržno naročilo, nakaži nam denar, alarm

Potem pa je prišlo prvo tržno naročilo, kjer mi je zasvetila alarmna lučka. Pomenilo je namreč, da bi moral najmanj sto USDT nakazati na elektronski naslov, ki mi ga je poslala Marianne. Nakazila kripto valut je namreč težko izslediti.

Na tej točki sem poklical šefa, mu povedal, česa sem se lotil, da gre skoraj gotovo za prevaro in ga vprašal, ali za namen članka gremo naprej, saj bo s tem morda povezana finančna izguba. Potrdil je in tako sem prvič v življenju kupil USDT ter ga nakazal na elektronski naslov (gre za dolgo kombinacijo črk in številk: TNe1kdeM5Gyt8F72QeUjey9xpq6ToAuhvD), ki mi ga je poslala Marianne.

Marianne me je nato preusmerila na Rachel Yerkes (na Telegramu @Rachel5241), ki naj bi bila podatkovni analitik. Povedala mi je, da se moram registrirati na spletni platformi za kripto valute www.easyexchange.cloud in mi poslala povezavo. Ker so me zamotili z neprestanimi nalogami dodajanja izdelkov v košarice, sem šele kasneje ugotovil, da gre za lažno spletno stran. 

Tam sem se registriral, nato pa se je na mojem računu pojavil znesek, ki sem ga prej po Marianninih navodilih menda poslal trgovcu. Rachel mi je poslala slike, kaj moram narediti, šlo naj bi za nakup tako imenovane terminske pogodbe za valutni par Bitcoin in USDT. To sem naredil, nato pa mi je pokazala še, kako z računa dvigneš denar. Tudi to sem naredil in čez nekaj minut se je v moji denarnici Trust Wallet pojavilo 130 USDT, moja provizija je bila kar 30-odstotna, ker sem dobro opravil nalogo pa sem v račun na Easyexchange dobil še deset dolarjev, ki bi jih lahko dvignil po naslednjem naročilu.

Spletna stran Easyexchange.cloud | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Sledilo je spet dodajanje izdelkov v košarice in nato naslednje naročilo. A tokrat naročilo za 100 USDT ni bilo na voljo, najnižja možna vsota za sodelovanje je bila 200 USDT. Ocenil sem, da je tveganje sprejemljivo, 40 USDT so mi tako za nagrade nakazali oni, zato sem dokupil potrebno kripto valuto, opravil nakazilo, izvedel posel na Easyexchange in tokrat dobil v svojo denarnico Trust Wallet kar 260 USDT. 

Potem pa preizkušnja za junake

Potem spet dodajanje izdelkov v košarico, sledilo pa je tretje tržno naročilo. V tem krogu je bilo najnižje možno naročilo za 300 USDT, a ni bilo na voljo, je pisalo v tabeli, ki mi jo je poslala Marianne, najnižje možno nakazilo v tem krogu je bilo 600 USDT. To se mi je zdelo odločno preveč, Marianne sem povedal, da na kartici nimam več denarja in da moram po otroke.

Naslednji dan sem poskusil dobiti še plačo za prejšnji dan, češ da bi potem lahko izvedel naročilo za 300 USDT, a mi je Marianne rekla, naj nakažem, kar imam in da mi bodo razliko do tristo dodali oni in me spomnila, da mi po tem naročilu čaka dnevna plača 400 USDT, me spomnila, da imam na njihovi lažni spletni strani na računu še sto USDT in da bi jih lahko nakazal le dvesto, a denarja nisem nakazal. Poskus prevare se je tokrat končal tako, da so krajšo potegnili prevaranti.

Tudi prevarani se lahko znajde na sodišču

"Nakazila lahko izvirajo iz kaznivih dejanj in prejemniki se lahko znajdejo v kazenski preiskavi. Tudi pri nas je zadeva na sodišču, ker so na račune prevaranih ljudi nakazali denar iz prevare, bili so tako imenovane denarne mule," me je, ki sem ga seznanil s svojim primerom, opozoril Tadej Hren iz Sicerta, kjer spremljajo spletne prevare.

Hren pravi, da so najpogostejše investicijske prevare, kjer vloženi denar na papirju lepo raste, zaplete pa se pri nakazilu, saj se goljufi izgovarjajo na davke, zahtevajo dodana vplačila, vključitev v plačljiv VIP klub in podobno. Podobne mojemu primeru so lažne športne stave, kjer sprva dobivaš, vsakič daš malo več, potem pa enkrat ne dobiš nič.

Na vprašanje, kako bi prevarantom čim bolj otežil življenje in ali se splača prijaviti uporabnika in kanal na Telegramu, pa pravi, da so Telegramu sporne zadeve prijavljali že na vse mogoče načine, pa je bilo vse zaman in niso nič naredili. Tudi za deaktivacijo sporne strani ponudniki pogosto pravijo, da potrebujejo odredbo sodišča, saj ne morejo sami presojati, katero stran odstraniti in katere ne. Kadar gre za phishing (lažno predstavljanje, na primer, da nekdo postavi lažno stran NLB Klika), je zadeva bolj očitna in jo hitro odstranijo.

Točke, kjer bi moral zazvoniti alarm

Višina plačila. Plačilo 10 dolarjev za tri slike izdelkov v košarici je absolutno previsoko, prav tako plačilo v vrednosti 30-odstotkov posla ali 100 dolarjev nagrade za posel v višini 200 dolarjev.

Nakazilo kripto valute na nek naslov, saj ga je praktično nemogoče izslediti.

Spletna stran, easyexchange.cloud na kateri naj bi se izvedel donosen posel, je bila registrirana šele konec julija, torej pred dobrima dvema mesecema, če preveriš domeno (na primer na who.is), podatkov o lastniku domene pa ni. Poleg tega je skrajno nenavadno, da sem denar menda nakazal trgovcu, potem pa se je kar prikazal na mojem računu, čeprav nisem posredoval nobenih podatkov o mojem računu. Nagrade 100 USDT za zadnji posel nisem mogel dvigniti, češ da dvigi trenutno niso možni. Na sicer precej dobro postavljeni stran, ki je prevedena v mnoge jezike, ne dela razdelek pomoč uporabnikom.

Kaj prevaranti vedo o meni in ali bi me moralo skrbeti

Poznajo mojo telefonsko številko, saj sem z njo prijavljen na Telegram, lahko bi me klicarili in nadlegovali.

Poznajo moj naslov za nakazilo v Trust Wallet, ni problema, kar naj nakažejo.

Na spletni stran sem se registriral z elektronsko pošto, na srečo sem izbral kar zapleteno geslo, ki mi ga je ponudil Chrome, tudi za dodatno geslo za izplačilo sem dal geslo, ki ga sicer nikjer ne uporabljam, tako da je možnost zlorabe minimalna. Poleg tega imam za prijavo v Gmail vklopljeno preverjanje v dveh korakih, kar pomeni, da se na novi napravi ne moreš prijaviti v moj naslov zgolj z geslom, ampak je potreben vnos kode, ki jo dobiš na telefon.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 16
  • softundsicher 20:53 12.oktober 2023.

    Super prispevek. Saj vemo, da gre za goljufije. Je pa fajn, da dobimo občutek kako le-te potekajo.

  • Avatar Leon
    Leon 13:46 12.oktober 2023.

    Kriptovalute so kot RKC .

  • devote 11:10 12.oktober 2023.

    ne bluzi...pejt raj ploscice polagat...