Slovenija
255 ogledov

Kako smo v Sloveniji pripravljeni?

Gozdni požar Profiemdia
V Sloveniji se letno opravi med 7000 in 9000 intervencij, od tega samo v zvezi s požari med 1500 in 4000.

Pripravljenost na velike požare v naravi je v Sloveniji dobra, je ocenila obrambna ministrica Andreja Katič, pri tem pa pohvalila dobro sodelovanje med vsemi deležniki. Tudi predstavniki gasilcev, uprave za zaščito in reševanje in civilne zaščite so izrazili zadovoljstvo s svojo pripravljenostjo, hkrati pa opozorili na pomen preventive.

"Število požarov z leti upada, seveda pa je to odvisno tudi od klimatskih razmer v posameznem letu," je ugotavljala ministrica Katičeva.

Pri dobri oceni pripravljenosti pristojnih organov je izpostavila sprejetje in implementacijo vrste predpisov, od programa za reševanje problematike požarov v naravi in izdelane ocene ogroženosti do posodobitve državnega načrta zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.

Veliko pozornosti namenjajo tudi izobraževanju in usposabljanju. Tako so na ministrstvu že podpisali pogodbe za usposabljanje vseh pilotov helikopterjev na simulatorjih, tako da bodo prvih deset med njimi že avgusta napotili v ZDA.

Francija požar Izredne razmere Svet Zaradi požara evakuirali 10.000 ljudi

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je opozoril na pomembno novost v novem državnem načrtu za primer velikega požara v naravi, ki bo dopolnil veljavnega iz leta 2010. Če je do zdaj aktivacija načrta bila vezana na površino oz. obseg požara, ki sama po sebi ni merodajna, bo zdaj poveljnik civilne zaščite načrt aktiviral na predlog poveljnika gasilske zveze.

Pomembno vlogo pri gašenju večjih požarov v naravi igra tudi Slovenska vojska. Kot je navedel stotnik Simon Jaksetič, so v zadnjem letu z letali oz. helikopterji sodelovali 10- oz. 11-krat, pri tem pa izvedli skupno 23 ur letenja.

Katičeva je sicer navedla še, da je v torek na okoljsko ministrstvo naslovila pobudo, da bi s pomočjo Morsa pristopili k pripravi predpisa, ki bo urejal organizacijo prostorov oz. območij, kjer hranijo nevarne in tudi nenevarne odpadke.

Gozdni požar | Avtor: Profimedias Profimedias

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.