Slovenija
21 ogledov

Kako so bankrot sanirali v nekaj dneh?

Lokalne volitve v Mariboru Nino Verdnik
Zadnje izjave župana Fištravca glede finančnega stanja občine so med ljudmi povzročile zaskrbljenost in paniko.

"S kakšno odgovornostjo do mesta in njegovih prebivalcev župan javnost seznani o bankrotu občine in finančnih rezih zoper najbolj ogrožene? Le nekaj dni za tem pa ponosno zapiše na svoj FB profil, da bo Maribor sanirali? Se župan zaveda stiske s katero smo morali Mariborčani spati, kar nekaj noči?" se na komuniciranje mariborskega župana Andreja Fištravca glede stanja občinskih financ za prihodnje leto odzivajo v Županovi listi.

"Ponovno je odšel na službeno potovanje"

"Zaradi njegovih nepremišljenih potez je v Mariboru zavladala panika. Ljudje so postali prestrašeni, zaskrbljeni nad tem kaj se bo z njimi zgodilo jutri? Dobro pa je vedel kaj se bo z njim zgodilo - jutri. Ponovno je namreč odšel na službeno potovanje," so še zapisali v Županovi listi Franca Kanglerja kjer hočejo izvedeti, "kaj se je zgodilo v teh dneh, da se je stanje čez noč izboljšalo in se je celo našlo nekaj denarja."

"V pretklih mandatih so se zadolževali"

Na mariborski občini pojasnjujejo, da se v preteklih mandatih z mestnimi financami ni ravnalo tako, kot bi se moralo. "Iz leta v leto se je občina zadolževala in tako znaša njena trenutna zadolženost 34 milijonov evrov (samo v letih 2009 in 2010 se je zadolžila kar za 24,5 milijona evrov!)," so zapisali. Izpostavili so tudi notranje zadolževanje in nenamensko porabljanje sredstev. 

Natančen pregled poslovanja, ki ga je odredil Fištravec, je pokazal globok minus. V letošnjem letu so tako poskusili urediti stanje tudi s prodajo nepremičnin v občinski lasti, kar pa jim ni uspelo. Težave so imeli tudi pri prijavi za sofinanciranje različnih projektov z evropskim denarjem, kjer je vlada med postopkom spremenila pogoje in s tem izločila njegove projekte.

Prihodnje leto bo odločilno

Na občini pravijo, da bo proračunsko leto 2015 prelomno, saj bodo morali razpolagati samo s sredstvi, ki so na razpolago, drugače občino čaka finančni zlom. Slabo finančne stanje lahko sanirajo le s pomočjo dvigovanja prihodkov občine, "kar pa je možno le z dvigom davčnih prihodkov, se pravi s povečevanjem aktivnosti v gospodarstvu – gospodarski rasti, odpiranju novih podjetij in novih delovnih mest,“ pravijo na MOM. Sredstva za naložbe in razvoj iščejo v tujini, saj denarja za to v Sloveniji ni. 

Na občini so razočarani tudi nad državo, ki "do Maribora kaže mačehovski odnos“. Vlada je že konec leta 2013 mestu obljubila 66,2 milijona evrov sredstev za gospodarski razvoj v obdobju petih let. "Do zdaj je v regijo prišlo le nekaj več kot tri milijone evrov. Izpad sredstev za razvoj in spodbujanje konkurenčnosti pa Maribor in Štajersko drago staneta, saj celotna regija stagnira oz. nazaduje,“ so zapisali in dodali, da nastaja ogromna dolgoročna gospodarsko-socialna škoda. 

"Ob prevzemu je bila občina v dobrem stanju"

V Županovi listi zavračajo navedbe sedanjega župana, da je za bankrot krivo prejšnje vodstvo. "Ekipa Andreja Fištravca poslovanje prevzela že marca 2013, pri čemer je župan sam dejal, da je občina v dobrem finančnem stanju."

Opozarjajo tudi  na ravnanje direktorja mestne uprave Damjana Laha, ki je pred dnevi Mariborčanom napovedal nove podražitve. "Sprašujemo ga eli ne bi  zmanjšal stroškov (pre)dragih, številnih službenih potovanj, morda bi manj potrošil za prireditve oziroma proslave (110.000 evrov za proslavo ob 850-letnici Maribora?), itd, itd…."

Župana, ki na spletu in na FB objavlja večletno neprimerno ravnanje z občinskim denarjem, sprašujejo: zakaj ob prevzemu županske funkcije opravil revizije poslovanja, zakaj so se ob njegovem prevzemu vodenja občine enormno povečali materialni stroški v občinski upravi ter stroški za nekatera vzdrževalna dela, zakaj je pred dvema tednoma v imenu MOM potoval na Kitajsko in za katere projekte je v letošnjem letu porabil osem milijonov evrov kredita in za kakšne namene  je porabil štiri milijone evrov dodatnega likvidnostnega kredita?

Komentarjev 5
  • sasquatch 15:05 10.december 2014.

    z izletom na kitajsko je na obletnico vstaje počastil tiste, ki so ga med njo podprli, da je prišel do stolčka.

  • mirror 14:57 10.december 2014.

    A ni šel Fištravec na Kitajsko zaradi gradnje tovarne baterij v Mariboru?

  • jaki 14:08 10.december 2014.

    Se bojim, da je pezde iz mačkov na pse prešaltov!