Slovenija
5 ogledov

Kako so oklestili sredstva za programe v kulturi?

Žiga Turk Anže Petkovšek
Sredstva za programe v kulturi se krčijo za 14 odstotkov, izvajanje investicij na področju kulture se bo po besedah ministra Žiga Turka nadaljevalo predvsem pri tistih, ki so vezane na evropska sredstva.

Učinke zakona za uravnoteženje javnih financ za področje kulture je danes predstavil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Na ravni celotnega proračuna se sredstva znižujejo za 11 odstotkov, medtem ko se sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport znižujejo za 13 odstotkov. To je po besedah ministra nekoliko nadpovprečno, vendar ne zelo.

 

Trajne rešitve glede avtorskih pogodb?

Kar se tiče Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in Slovenskega filmskega centra, po Turkovih besedah ne nasprotujejo temu, da ostaneta samostojna. Ker pa ne želijo, da bi njuna samostojnost pomenila dodaten strošek za davkoplačevalce, bodo njihovo administracijo financirali le v obsegu, kolikor bi ta stala, če bi njuno delo opravljali v okviru ministrstva.

Kar se tiče vladnega sklepa o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju, katerega izvajanje bi utegnilo povzročiti zastoj dela v številnih javnih zavodih v kulturi, je Turk pojasnil, da v četrtek na vladi sprejet zakon o uravnoteženju javnih financ vključuje tudi trajne rešitve glede obravnavanja avtorskih pogodb v celotnem javnem sektorju.

Sicer pa je bilo po njegovih besedah v njem že sedaj zaposlovanje vezano na soglasje raznih organov, v mnogih primerih na soglasje ministra. S takšno ureditvijo po njegovih besedah izenačujejo nadzor, obenem pa se zavedajo, da jih v prihodnje čaka reforma delavnopravne zakonodaje na teh področjih, saj mora na področju kulture, medijev in znanosti obstajati vmesna stopnja med avtorskimi pogodbami in službo za nedoločen čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.