Slovenija
29 ogledov

Kako sta padala Pahor in Drnovšek

Janez Drnovšek in Janez Janša Žurnal24 main
Nezaupnica. Do zdaj odnesla dva, Janše ne.

Le 16 mesecev mineva, odkar je 20. septembra 2011 parlament izglasoval nezaupnico takratnemu predsedniku vlade Borutu Pahorju. Politika je na pragu novega glasovanja – le da še ne vemo, kakšnega.

Pahor je takrat glasovanje o zaupnici vezal na seznam kandidatov, ki bi morali nadomestiti začasne ministre. Ti so, spomnimo, nadomeščali ministre iz vrst Zaresa, ki so iz Pahorjeve vlade izstopili že junija. Podprlo ga je le 36 poslancev, proti pa jih je glasovalo 51.

Tokrat za novega tri leta

Pahor se je nemudoma odpovedal vnovičnemu glasovanju o zaupnici. Za iskanje novega mandatarja in oblikovanje nove koalicije ni bilo veliko interesa, saj bi oblast prevzel kvečjemu za eno leto, ko bi sledile redne volitve. Tokrat bi novi mandatar vlado lahko vodil skoraj tri leta, do konca leta 2015.

Po nezaupnici Pahorju je takratni predsednik države Danilo Türk razpustil državni zbor, 4. decembra 2011 pa so sledile predčasne volitve.

Po Drnovšku Bajuk

Premier Janez Drnovšek je leta 2000 ob izstopu ministrov SLS iz vlade predlog novih ministrov – podobno kot Pahor – vezal na glasovanje o zaupnici vladi. Te ni dobil, v tretjem poskusu, ko je za potrditev potrebna le navadna večina poslancev, pa je novi premier postal Andrej Bajuk.

Janša je bil pri glasovanju o svoji zaupnici leta 2007 uspešen – a takrat so zanjo glasovali vsi koalicijski partnerji, razlog za zaupnico pa po Janševih besedah ni bilo stanje v koaliciji, ampak očitki o omejevanju medijske svobode in slabem delu vlade.

Komentarjev 8
  • privat 08:15 14.februar 2013.

    Gospodje ne rabite mešat g. Drnovška v svoje nečiste posle...

  • franke 11:54 24.januar 2013.

    ZAPRETI IN JIM POBRATI VES DENAR. ZAKAJ JANŠI NE VZAMEJO TEH 210 000€ ČE NE VE KJE JIH JE DOBIL.

  • d 11:01 24.januar 2013.

    ti si res en pepcek, inteligenca je nekaj cesar ti nimas