Slovenija
5 ogledov

Kako ste novo leto pričakali vi?

Silvestrovanje v Ljubljani
1/23
Anže Petkovšek
V Ljubljani je na prostem silvestrovalo več kot 40.000 ljudi, v Mariboru pa od 5.000 do 6.000. Na prostem so silvestrovali tudi v drugih večjih mestih.

Osrednje prizorišče silvestrovanja v Ljubljani je bilo na Kongresnem trgu, prihod novega leta pa je skupaj z obiskovalci pričakal župan Zoran Janković. Silvestrski program se je sicer odvijal na štirih prizoriščih, mesto pa je ob polnoči z Ljubljanskega gradu razsvetlil ognjemet.

Maribor tokrat brez ognjemeta in političnega nagovora

Silvestrovanja na mariborskem Trgu Leona Štuklja se je po besedah direktorice lokalnega zavoda za turizem Janje Viher udeležilo med 5000 in 6000 ljudi, veliko ljudi pa je najdaljšo noč preživelo tudi na Mariborskem Pohorju.

Letošnje praznično dogajanje v Mariboru je sicer močno zaznamovalo burno politično in protestniško dogajanje v mestu v zadnjih dveh mesecih. Pisani december se je iztekel v manjšem obsegu kot prejšnja leta, saj so zanj namenili 40 odstotkov manj sredstev kot lani. Na silvestrovo na Trgu Leona Štuklja za razliko od prejšnjih let ni bilo ognjemeta, prav tako ni bilo tradicionalne napitnice z županom Francem Kanglerjem, ki je nekaj ur prej ta dan odstopil s položaja.
Glede na nedavne množične proteste v mestu, ki so se nekajkrat tudi sprevrgli v nasilje in vandalizem, so imeli v Mariboru pomisleke tudi glede varnosti. A naposled so se vse prireditve, tudi silvestrovanje, zaključile brez incidentov.

Osemminutni ognjemet za Kranjčane


Največje silvestrovanje na Gorenjskem so tudi letos pripravili v Kranju, kjer so zbrani kljub mrazu in megli dodobra napolnili Slovenski trg, silvestrovanja naj bi se udeležilo med 3000 in 4000 ljudi.
Celoten program prireditve se je odvil, kot je bilo začrtano. Silvestrovanje na prostem se je na ograjenem Slovenskem trgu, kamor so varnostniki iz varnostnih razlogov preprečili vnos pirotehnike in steklenic, začelo ob 22. uri, govor je imel kranjski župan Mohor Bogataj

Obiskovalci so si lahko ogledali kar osemminutni ognjemet. Pri tem obiskovalcev ni motila megla, saj so organizatorji ognjemet spuščali s tal. Silvestrovanja so na Gorenjskem pripravili tudi v turističnih središčih.

Penino prinesli s seboj

Množično silvestrovanje na prostem je tradicionalno potekalo tudi v Kopru, kjer se je na osrednjem prizorišču pred Taverno in ob bližnjem nabrežju do polnoči zbrala nekaj tisočglava množica, ki je  zaradi sorazmerno visokih temperatur ni zeblo.

Obiskovalci so se sicer lahko pogreli ob kozarčku kuhanega vina, ki so ga skupaj z drugimi pijačami ponujali na priložnostnih kioskih, mnogi pa so novemu letu nazdravili kar s penino, ki so jo prinesli od doma. Kriza številnim sicer ni preprečila, da bi prehod v leto 2013 pozdravili s pokanjem petard, po koncu odštevanja zadnjih sekund leta 2012 pa je sledil tudi krajši ognjemet.

 

Kako ste novo leto pričakali vi? Preko spodnjega obrazca nam pošljite fotografije!

Komentarjev 2
  • Unknown 12:24 01.januar 2013.

    @Alpin popolnoma se strinjam !!!! sicer pa ljudje niso neumni da bi €€ dajali za deci penine ki stane več kot celotna botelka v trgovini ....in ja BOGA MATI od ognjemeta v LJ ... kaj so imeli RGB ...prikaži več show na gradu z dvema zvočnikoma za 20€ ?? hahaha polom

  • Alpin 10:59 01.januar 2013.

    V zadnjih dvajsetih letih sem večkrat silvestroval na prostem in ne boste verjeli, vedno smo imeli penino s seboj (tako kot tudi večina drugih)!! Sedaj pa ne vem, ali zaradi tega kriza traja že vsaj 20 let, ali pa novnarji ...prikaži več sploh ne znate več napisati članka, brez da bi ljudem v glave vbijali to prekleto krizo. Srečno v 2013 vsem!