Slovenija
17 ogledov

Kako uiti pokojninski reformi

Zavod za zaposlovanje prispevke za pokojnino trenutno plačuje 1.767 brezposelnim Žurnal24 main
Starejši delavci. 
Če vam do upokojitve manjka do pet let, si lahko z brezposelnostjo zadržite trenutne pogoje za upokojitev.

Delavci, ki jim do starostne upokojitve manjka pet let ali manj, se lahko s prijavo med brezposelne izognejo novi pokojninski reformi, ki bo pogoje za upokojitev zaostrila. To so nam potrdili tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

Po starem v pokoj tudi invalidi
Delovni invalidi. Po trenutno veljavni zakonodaji se bodo lahko upokojili tudi vsi delovni invalidi druge in tretje kategorije, ki jim bo na dan 31. decembra do izpolnitve pogojev manjkalo največ pet let. Zaposlitve. Letos se je zaposlilo 1.017 žensk, starejših od 52 let, in 1.787 moških, starejših od 53 let, kar po podatkih zavoda za zaposlovanje predstavlja skoraj sedem odstotkov vseh zaposlitev od januarja do septembra.

Za 51-letnice in 53-letnike
Po stari zakonodaji se bodo lahko upokojile ženske, starejše od 51 let in osmih mesecev (s pokojninsko dobo nad 32 let in tremi meseci), ter moški, ki bodo letos stari najmanj 53 let in imajo najmanj 35 let pokojninske dobe.

Pogoj je brezposelnost
Pogoj je, da bodo na dan 31. decembra 2010 brezposelni in bodo do izpolnitve pogojev za upokojitev prejemali denarno nadomestilo oziroma jim bo zavod za zaposlovanje plačeval prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so pojasnili na MDDSZ. Starejši delavci so namreč navadno upravičeni do dveletnega nadomestila za brezposelnost, ko se jim to izteče, pa jim zavod do izpolnitve pogojev za upokojitev (torej še tri leta) plačuje prispevke.

V petih letih, kolikor bodo največ čakali na zavodu, se brezposelni torej ne smejo zaposliti, sicer izgubijo pravico do upokojitve po stari zakonodaji. Na zavodu so kljub temu opozorili, da so kot brezposelni dolžni aktivno iskati zaposlitev.

“To pomeni, da se jim mora zgoditi to, da se zanje ne najde nobena zaposlitev. Če delo odklonijo, pa so iz evidenc izbrisani. Torej so to izjemno tvegane stvari. Tisti, ki se v to upajo spustiti, so kar precej pogumni, saj lahko izgubijo denarno nadomestilo in prav tako padejo pod nove pogoje za upokojevanje,” je poudaril Zoran Kotolenko z MDDSZ.

Navala na zavod (še) ni
V letošnjih prvih devetih mesecih na zavodu za zaposlovanje niso opazili povečanega števila na novo prijavljenih starejših. Prijavilo se je 5.830 moških, starih 53 let in več, ter 3.511 žensk, starejših od 52 let, kar je podobno kot lani.

Kolikšen bo zaradi ovinka pri upokojevanju naval med brezposelne do konca leta, na zavodu niso znali oceniti. Razlogov za prijavo v evidenco brezposelnih, ki bi bili povezani z upokojevanjem, namreč ne spremljajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.