Slovenija
4609 ogledov

Kako v Ljubljano hitreje in ceneje kot z avtom?

Slovenske železnice Slovenske železnice
Veliko se nas vsakodnevno v službo vozi z avtomobilom, in to na kratke razdalje. Splošno znano je, da na tak način avto porabi več goriva, saj ga praktično le prižgemo in ugasnemo. S tem pa mi porabljamo več denarja. Zakaj ne bi torej za te kratke poti v službo izbrali boljše, cenejše alternative?

V službo se z avtom z relacij Ljubljana Polje, Medvode, Dolgi most, Brezovica, Kranj, Grosuplje, Domžale ter Škofja Loka do centra Ljubljane vozi veliko ljudi. A v mestu (sploh v središču Ljubljane) je parkirni prostor težko najti, redke parkirnine so cenovno ugodne, kaj šele, da bi bile brezplačne. Tako stroška ne predstavlja le plačilo goriva za vožnjo do službe in domov, temveč tudi parkiranje.

A na omenjenih relacijah so dobre železniške povezave, zato bi se lahko na delo namesto z jeklenim konjičkom podali z vlakom. Preverili smo, koliko časa in denarja vam z ene lokacije na drugo vzame vožnja z osebnim avtomobilomin koliko bi za isto pot porabili z vlakom.

Ljubljana Polje–center Ljubljane

Pot Ljubljana Polje do centra prestolnice vam bo z avtomobilom ob 7.00 zjutraj vzela od 18 do 35 minut, enak potovalni čas boste zabeležili, če se boste na pot podali ob 15.30. Popoldan vam bo pot iz centra nazaj (Ljubljana Polje) vzela od 20 do 45 min, odvisno od gneče. Tudi ob šestih zvečer boste z avtom še vedno porabili od 8 do 28 min. Drugačna zgodba pa je ob teh urah z vlakom. Ta nas bo domov pripeljal v le petih minutah, stal pa nas bo samo 1,30 evra. In če ne želimo od službe do železniškega postajališča pešačiti, lahko skočimo na mestni avtobus ali bicikeLJ in si tako skrajšamo potovalni čas.

Tadej se z lokacije Ljubljana Polje vozi vsakodnevno v center mesta in nazaj. Vsak dan do službe prevozi 22 km. Njegov jekleni konjiček je že malce star, vendar še vedno učinkovit. Na sto kilometrov porabi sedem litrov goriva. Tadejevi stroški avtomobila znašajo tisočaka in pol

Za to relacijo bi za letno vozovnico za vlak odštel le 291,20 evra, kar pomeni, da svoje stroške občutno zmanjšal.

Medvode–center Ljubljane

Ob 7.00 zjutraj nam pot, dolga 11 kilometrov, z avtom iz Medvod do centra vzame od 18 do 45 minut. Ob 15.30 pa od 16 do 50 minut. Zato je ugodnejša alternativa vlak, saj vožnja z njim vzame od 13 do 19 minut. Upoštevati morate tudi dejstvo, da boste z avtom vozili po mestu in iskali parkirno mesto, ki ga ni vedno najlažje najti. Za vožnjo z vlakom boste v eno smer odšteli 1,90 evra.

Za primer smo vzeli Matejo, ki vozi avtomobil za deset tisočakov. Jekleni konjiček v njenem primeru porabi sedem litrov na 100 kilometrov. Vsak dan se vozi iz Medvod v center Ljubljane. Tja se vozi v službo. Mateja porabi na leto 370 evrov za bencin. Avto parkira v parkirni hiši. Na mesec odšteje za parkirno mesto 60 evrov, letno torej 720 evrov. Denar odšteje še za registracijo vozila in zavarovanje. Stroški avtomobila jo na letni ravni stanejo 1500 €, torej enako kot Tadeja. 

Za vozovnico za vlak bi plačala 425,60 evra.

Dolgi most–center Ljubljane

Od Dolgega mosta do centra se bomo z avtom v jutranjih urah vozili od 14 do 22 minut – z vlakom bi do cilja prispeli v samo petih minutah. Z vlakom ali kolesom ste lahko z malo sreče kjerkoli v centru že v petih minutah.

Nazaj iz centra Ljubljane do Dolgega mosta se boste z avtom popoldan običajno vozili od 12 do 35 minut, kar pomeni, da je na tej lokaciji vlak dobra izbira tudi v popoldanskem času. Za vozovnico v eno smer boste odšteli 1,30 evra.

Lea letno prevozi z avtomobilom 2.400 km na relaciji Ljubljana Dolgi most–Ljubljana center. Vzdrževanje avtomobila in parkirni prostor jo staneta okrog 1.500 evrov.

Za letno vozovnico za vlak bi plačala le 291,20 evra.

Kočevje, Vlak | Avtor: Tjaša Šuligoj Tjaša Šuligoj

Kranj–center Ljubljane

A ne le predmestje Ljubljane, tudi iz nekoliko bolj oddaljenega Kranja se lahko na delo v prestolnico pripeljete z vlakom, ki vas bo do glavne železniške postaje pripeljal v približno 30 minutah. Vozovnica v eno smer znaša 2,60 evra.

Avto predstavlja nepredvidljiv način prevoza, saj nikoli ne vemo, koliko časa nam bo vožnja vzela. Dobro vemo, da se zna ljubljanska obvoznica, pa tudi gorenjska avtocesta zasičiti s prometom in lahko obstanemo tudi v kakšnem zastoju. Vožnja nam bo iz Kranja do centra Ljubljane popoldan vzela od 28 do 55 minut, torej okvirno 40 minut, kar velja tudi za vožnjo v obratno smer.
V tem primeru je vlak za vsakodnevno vožnjo veliko bolj ustrezna rešitev.

Dejan, ki se vozi vsakodnevno v službo iz Kranja v Ljubljano, na leto odšteje 3051 evrov za stroške avtomobila. Za vinjeto in parkirni prostor cena naraste še za 860 €. Če bi se na tej relaciji vozil z vlakom, bi v letu dni odštel za prevoz zgolj 582,40 evra.

Domžale–center Ljubljane

Jutranja vožnja iz Domžal do Ljubljane vzame približno 24 minut, kar je popolnoma enako kot vlak. A vračanje nazaj v Domžale z avtom se lahko v popoldanskih urah zavleče. Nazaj se lahko vrnemo že v 18 minutah, vendar se lahko vožnja enkrat podaljša in bomo nazaj v 40 minutah. Zamud pri vlaku pa ne gre pričakovati. Za enosmerno vozovnico Ljubljana–Domžale boste odšteli 1,90 evra.

Marko se vsako jutro iz Domžal poda na službeno pot v center Ljubljane. Njegov avto je popolnoma nov BMW. Za vzdrževalna avta, bencin, parkiranje ter vinjeto letno porabi okoli tri tisočake. Za letno vozovnico za vlak bi odštel 425,60 evra.

Vlak, postaja | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakaj je torej bolje izbrati vlak namesto avta?

Mogoče se na prvi pogled zdi, da je bolje imeti avto. Naj bi bil učinkovitejši, hitrejši, življenje brez avta pa nefunkcionalno. Pa res drži, da je jekleni konjiček nujno zlo?

Nekaj je treba namreč imeti v mislih: stroški potovanja v službo z avtom se ne ustavijo pri parkiranih mestih in gorivu, temveč segajo mnogo dlje. Koliko bomo povprečno porabili za avto, je odvisno od števila prevoženih kilometrov in od tega, kako dolgo ga bomo imeli. Preprost, a dober izračun stroškov lastništva avtomobila lahko preverite tukaj.

Slovenske železnice | Avtor:

Za primer smo vzeli Tejo, ki vozi avtomobil za dvajset tisočakov. Jekleni konjiček v njenem primeru porabi sedem litrov na 100 kilometrov, Teja pa letno prevozi 15.000 kilometrov. Skupno bo za avto in njegovo vzdrževanje odštela približno štiri tisočake letno.

Dejan, ki se vozi vsakodnevno v službo iz Kranja v Ljubljano, letno prevozi približno 15.000 kilometrov, pa na leto odšteje 3051 evrov za stroške avtomobila.

Vlak je odlična izbira:

  • če hrupa in gneče na cesti ne prenašate dobro,
  • ker vas pripelje do centra mesta,
  • ker povzroči najmanj emisij toplogrednih plinov (0,4 % vsega prometa),
  • ker se v vožnji lahko sprostite in berete ali gledate film; varno telefonirate ali berete vsebino na spletu
  • in je dolgoročno cenejši od avtomobila.