Slovenija
19 ogledov

Kako varen je naš sladoled?

sladoled Shutterstock
V sedmih letih med 840 vzorci inšpekcija ni odkrila nevarnega vzorca sladoleda.

Zdravstveni inšpektorat, ki preverja varnost ne-predpakiranega sladoleda – po domače banjice pri slaščičarjih – letos načrtuje odvzem skupno 50 vzorcev sladoleda, 40 jih je odvzel do sredine julija, 10 pa jih bo odvzel septembra. Analize so pokazale, da so bili vsi do sedaj pregledani vzorci varni. V nekaj vzorcih so odkrili prisotnost višjega števila enterobakterij, kar je lahko znak pomanjkljivega higienskega ravnanja z živili, zato je inšpektorat izvedel izredni nadzor. 

Kaj pregledajo?

Inšpektor pri pregledu pri zavezancu, ki izdeluje in prodaja sladoled, med drugim pregleda ustreznost prostorov in opreme, skladnost temperatur, usposobljenost osebja za ravnanje z živili in osebno higieno zaposlenih.

Kazen: do 15.000 evrov

Živilska zakonodaja za kršitve predvideva različne kazni. V primeru, da se dokaže, da odvzet vzorec ni bil varen, je predpisana globa za pravno osebo 15 tisoč evrov, v primeru ugotovljenega nehigienskega ravnanja z živilom pa 2.000 evrov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.