Slovenija
24822 ogledov

Kako zadnji hip izkoristiti turistični bon in še zaslužiti

hotelska soba
29. junija je zadnji dan, ko lahko za nočitev ali nočitev z zajtrkom unovčite turistični bon.

S sobote na nedeljo je na booking.com zasedenih že 92 odstotkov vseh nastanitev, a kljub temu njihov iskalnik za dva odrasla najde 498 nastanitev. V Portorožu so na voljo le štiri, od tega le ena za ceno 155 evrov, druge tri pa okrog 500 evrov za nočitev.

Za primerjavo, za nočitev med tednom od srede do četrtka, torej zadnjo možno noč za turistične bone, booking najde 1504 nastanitve, zasedenih je 77 odstotkov vseh nastanitev. Ni seveda nujno, da vse proste nastanitve sprejemajo turistične bone.

Spiš in dobiš še sto evrov

Hoteli Union so ponujali Shopping paket, kjer za nočitev plačaš 200 evrov (vrednost turističnega bona za polnoletne), dobiš pa za sto evrov bonov Desetak, ki jih je mogoče izkoristiti v Aleji, Cityparku Ljubljana in Celje, Centru Vič ter v Europarku Maribor.

"Ponudbo Shopping paket lahko gostje v našem uHotelu koristijo še do vključno nedelje, 26. 6. 2022. Sicer pa turistične bone sprejemamo do konca obdobja, ko je unovčenje mogoče," so nam pojasnili v Union hotelih, kjer pravijo, da je v zadnjih dneh povečano povpraševanja za unovčenje turističnih bonov v vseh petih njihovih hotelih. Včeraj so nam sicer povedali, da še imajo proste sobe tudi za koriščenje Shopping paketa.

Podobno ponudbo ima tudi A hotel v Ljubljani. Na naše povpraševanje so nam odgovorili, da imajo prosto sobo le še 26. junija.

Zelo podobno ponudbo ima tudi Dvorec Rakičan, ki ob unovčenju turističnega bona ponuja 100 evrov vreden bon za trgovinska centra Maximus v Murski Soboti in Gornji Radgoni, a so nam po telefonu povedali, da nimajo prostih sob.

Sto evrov bona ob koriščenju turističnega bona v več hotelih je ponujala tudi spletna stran bon za bon, a telefonska številka, na kateri smo želeli preveriti, ali je ponudba še aktualna, ni dosegljiva.

Spodaj objavljamo še seznam pomembnih vprašanj ob izteku veljavnosti bonov in odgovorov nanja. 

Kako preverim, ali še imam turistični bon ali bon21?

Najenostavneje prek eDavkov, bodisi prek spleta ali prek mobilne aplikacije. Potrebovali boste svojo davčno številko in informativni izračun dohodnine, kjer je številka, s katero boste potrdili svojo prijavo.

Stanje bonov lahko preverite tudi na klicnem centru finančne uprave na telefonski številki 08 200 1005, kjer pa v teh dneh beležijo trikrat več klicev kot v začetku meseca, zato boste najbrž načakali. V kar 83 odstotkih ljudi zanima le stanje turističnega bona, zato finančna uprava vse poziva, naj stanje bona preverijo prek spleta ali mobilne aplikacije.

Kako preverim, koliko bonov še imajo otroci?

Za to boste morali poklicati klicni center finančne uprave na številko 08 200 1005.

Ali je možno turistični bon koristiti še po 30. juniju?

Načeloma ne, zadnja možna nočitev, ki se jo lahko plača s turističnim bonom, je z 29. na 30. junij. Zelo omejene so tudi možnosti morebitne izdaje darilnih bonov za kasnejše koriščenje, saj je datum koriščenja turističnega bona mogoče preveriti s prijavo gosta. Če bi vam ponudnik za nočitev ali nočitev z zajtrkom izdal vrednostni bon, vam bi lahko pred koncem meseca izdal račun, ne bi pa vas prijavil, saj niste bili tam. Če bi to v nasprotju s pravili storil, bi morali plačati turistično takso, ki bi jo plačali tudi takrat, ko bi dejansko prenočili pri ponudniku.

Ali je turistični bon mogoče izkoristiti za dopust od 25. junija do 2. julija?

Da in ne. V tem primeru se z boni lahko plača le del letovanja do 30. junija, ostalo je treba plačati drugače.

Ali je možno bon21 koristiti še po 30. juniju?

Precej lažje kot turistični bon. Bon je sicer možno unovčiti le do 30. junija, a ga je načeloma možno koristiti tudi za nakup darilnih bonov ali vstopnic, ki se porabijo kasneje, saj ni mogoče spremljati, kdaj bodo unovčeni.

"V primeru nakupa posamičnih storitev (na primer 10 vstopnic, 10 smučarskih kart, vstopnica za predstavo gledališkega igralca) jih je torej potrebno porabiti do 30. 6. 2022," sicer finančna uprava piše v odgovorih na pogosta vprašanja, a je to v praksi skoraj nemogoče preverjati.

Izjema velja za letne karte, na primer abonmaje, letno karto za živalski vrt, abonma za gledališče, letno smučarsko karto, kjer po naravi stvari tega ne moreš porabiti do konca leta, ker je vezano na celo sezono.

Je pa res, da s koriščenjem bona21 ne bi smeli imeti večjih težav, saj ga lahko izkoristite za bistveno več storitev, na primer plačilo tečaja plavanja, nakup knjig in učbenikov, plačilo gostinskih storitev in podobno, kjer ne boste omejeni z zasedenostjo sob ali apartmajev, prav tako se ni treba nikamor odpraviti.

Koliko bonov je ostalo neunovčenih?

Več kot sto milionov evrov. Do 19. junija letos je bilo unovčenih za 287 milijonov evrov, kar je 80,4 odstotka od zneska potencialno vseh unovčenih bonov, neporabljenih je še za skoraj 70 milijonov evrov turističnih bonov. Polnoletni so dobili 200 evrov, mladoletni pa 50 evrov.

Do 19. junija letos je bilo unovčenih za 146, od skupne vrednost vseh bonov 21, ki je približno 187 milijonov evrov, kar pomeni, da je bilo doslej izkoriščene okoli 78,4 odstotka njihove vrednosti. Teh bonov je bilo tako na voljo še za 40 milijonov evrov.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 2
  • MK 11:49 24.junij 2022.

    Janez povprašaj, če moram tam zares tudi prespati?

  • zdrej 08:56 24.junij 2022.

    Kolikor vem, je naša e-uprava nesposobna narediti uporabno stran. Stanje bonov na spletni strani ne najdem. V mobilni aplikaciji pa deluje. Mislim in mi se gremo digitalizacijo.