Slovenija
194 ogledov

Kako že v prvi minuti prepričati delodajalca?

Vzemite si čas in napišite dober življenjepis. Žurnal24 main
Ker se število delovnih mest zmanjšuje, število brezposelnih pa povečuje, je še toliko bolj pomembno, da s svojim življenjepisom izstopamo in takoj prepričamo bodočega delodajalca.

"Med kandidati boste izstopali, če bo jasno razvidno, da imate prave delovne izkušnje in dosežke, ki dokazujejo kompetence za razpisano delovno mesto," pojasnjuje Polona Romih, vodja svetovalk za kadre v agenciji za zaposlovanje Adecco.

Ker pa predvsem zdaj v času krize kadrovniki prejmejo tudi po več sto življenjepisov, je nemogoče, da bi vsakega podrobneje pregledali, zato morate s svojim življenjepisom že po hitrem pregledu sporočiti, da ste pravi kandidati za delovno mesto in si zaslužite razgovor.

Kratek, a prepričljiv življenjepis

Pri pisanju življenjepisa Romihova zato svetuje, naj ta ne obsega več kot dveh strani. Ne pišite preveč podrobnosti, četudi imate veliko delovnih izkušenj. Izpostavite le tiste izkušnje in operativne zadolžitve, ki so pomembne za konkretno delovno mesto.

Življenjepis naj bo tudi pregleden, svetuje Romihova. "Navedite delovne izkušnje – od zadnje zaposlitve vse do prve delovne izkušnje. Jasno navedite, v katerem podjetju ste delali, koliko časa in na katerem položaju."

Prepričali bodo konkretni podatki

Predstaviti se morate v najboljši možni luči, zato izpostavite svoje dosežke. Pri tem bodite čimbolj konkretni in jih, če je le mogoče, številčno ovrednotite. Denimo: "V dveh letih sem za 30 odstotkov zmanjšal stroške službenih poti," ali "Prodajo izdelka sem povečal za 20 odstotkov," nadaljuje Romihova.

In ne nazadnje je zelo pomembno, da življenjepis za vsako delovno mesto, na katerega se prijavljate, prilagodite razpisnim pogojem in v njem navedete tiste dosežke, ki so za določeno delovno mesto pomembni. "Če delodajalec išče sistematičnega delavca z izkušnjami v prodaji, v svojem življenjepisu izpostavite dosežke, ki to dokazujejo," svetuje Romihova, ki priporoča tudi, da vedno navedete reference.

Poleg formalnih delovnih izkušenj izpostavite tudi neformalne in študentsko delo, kadar je to smiselno in je za določeno delovno mesto pomembno.

Komentarjev 5
  • stela 07:35 09.avgust 2012.

    Jp, tud meni se postavlja vprašanje, kako naj tako vlogo napiše nekdo, ki PRVIČ išče službo....ker tole je kr neki

  • chamil 22:01 08.avgust 2012.

    povejte mi kako naj napiše prošnjo študent brez strokovnih izkušenj.

  • zerorez 21:39 08.avgust 2012.

    O kaksnih delovnih mestih je tukaj sploh govora? Je to clanek iz kaksnega arhiva? Prostih delovnih mest ni v Sloveniji.