Slovenija
37 ogledov

Kakovost življenja v Ljubljani višja kot v New Yorku

ljubljana Žurnal24 main
Ljubljana je najbolj ugodno mesto za življenje v regiji, je pa tudi najdražje, kaže raziskava spletne strani Numbeo.com, ki zbira podatke o življenju prebivalcev v več kot 3200 mestih v svetu. Ljubljančani za mesečne stroške porabijo petino prihodkov, medtem ko Zagrebčani porabijo več kot četrtino svojih prihodkov.

Ljubljančani v absolutnem znesku plačajo približno 200 evrov mesečno za elektriko, plin, vodo in smeti za stanovanje velikosti 85 kvadratnih metrov, medtem ko v Zagrebu plačajo 191 evrov.

Sicer pa so povprečne plače Zagrebčanov nižje (709,97 evra), tako da praktično porabijo večji delež mesečnih prispevkov za osnovne stanovanjske stroške kot Ljubljančani, ki povprečno zaslužijo 948,34 evra. Zagreb je namreč zelo drag glede na prihodke njegovih prebivalcev.

V raziskavi New York postavljen kot referenčna točka. Ljubljančani imajo 59,19 odstotka kupne moči Newyorčanov, Zagrebčani pa 52,67 odstotka. Cene hrane, pijač, obleke, obutve, stroškov, restavracij in storitev v Ljubljani so približno 77,68 odstotka tistih v New Yorku, medtem ko so v Zagrebu 70,46 odstotka.

Tako je povprečna cena kapučina v Ljubljani 1,50 evra, vstopnica za kino 5,50 evra, kavbojke Levi's 501 80 evrov, vozovnica javnega prevoza 1,20 evra, najemnina dvosobnega stanovanja v središču mesta pa 500 evrov. V Zagrebu je omenjeno nekoliko ceneje, razen javnega prevoza, ker je za vozovnico treba odšteti slabega 1,60 evra.

Ljubljana ima tudi eno izmed boljših zdravstvenih varstev med evropskimi mesti, skupna kakovost življenja pa je boljša kot v New Yorku, vrednost indeksa je 126,64. Kakovost življenja v Zagrebu pa se je ustavila na indeksu 97,86 v primerjavi z New Yorkom.

Med evropskimi metropolami je najlepše življenje v Berlinu, ki ima indeks 208,48, prebivalci pa zaslužijo slabih 2080 evrov. Najslabše živijo v Sofiji z indeksom 32,96, prebivalci pa morajo preživeti s povprečno 423 evrov mesečno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.