Slovenija
553 ogledov

Kakšna dodatna pokojnina vas čaka

Mladi Profimedias
Ali veste, da lahko 20 evrov spremenite v 152 evrov doživljenjske rente in zato dobite še davčno olajšavo? To vam omogoča sklad življenjskega cikla.

Bistvo sklada življenjskega cikla je v tem, da se prilagaja posamezniku, na dolgi rok pa omogoča doseganje višjih donosov, nam je pojasnila Mojca Trkman iz Modre zavarovalnice. Po njenih besedah omogoča optimalnejši način varčevanja za dodatno pokojnino, kot smo ga bili vajeni pred prihodom pokojninskega sklada življenjskega cikla. "Poleg tega varčevanje v pokojninskem skladu zagotavlja davčno olajšavo," dodaja. 

Podsklad, v katerem ima posameznik sredstva nekaj let pred upokojitvijo, od 60-ega leta dalje, ima še vedno zajamčen donos. “Zato lahko rečemo, da v skladu življenjskega cikla posameznik varčuje v skladu s svojim življenjskim ciklom, kar omogoča doseganje višjih donosov v času aktivne delovne dobe, ko je upokojitev še daleč in visoko varnost prihrankov v času tik pred upokojitvijo," pravi.

Z 20-imi evri 152 evrov doživljenjske rente (dodatne pokojnine)

Za boljši vpogled, kaj pomeni sklad življenjskega cikla, smo pripravili konkretne izračune, koliko bi lahko privarčevali z določenimi sredstvi.

Kot je razvidno iz tabele, bi s skladom življenjskega cikla 25-letnik bistveno povečal svojo pokojnino kot pri klasičnem varčevanju, ki smo ga poznali do zdaj. Z nižjo mesečno vsoto 20-ih evrov, bi po štiridesetih letih varčevanja po izračunih strokovnjakov z Modre zavarovalnice prejemal 152 evrov doživljenjske rente, pri klasičnem pa 83,80 evrov.

Z višjo vsoto 40-ih evrov bi pri skladu življenjskega cikla prejemal mesečno rento v višini 305 evrov . Pri klasičnem varčevanju pa 167 evrov.  

Višje vsote

Seveda se z dvignjeno mesečno vsoto za varčevanje v skladu življenjskega cikla, ki jo dajemo na stran, poviša tudi znesek dodatne pokojnine. Če bi dajali na stran na primer 70 evrov na mesec, bi lahko bila mesečna renta 533 evrov. Pri stotih evrih pa že 762 evrov.

Če imamo v mladosti manj denarja, se za večje vsote lahko odločamo kasneje in s tem pomembno vplivamo na povišanje rente. Če bi 25-letnik na začetku privarčeval 20 evrov na mesec,  po 35-em letu pa 50 evrov na mesec, bi ob koncu prejemal 264 evrov klasične mesečne doživljenjske rente.

V Modri zavarovalnici so bili prvi, ki so uvedli sklad življenjskega cikla in imajo z njim zato že nekaj izkušenj. V Modrem krovnem pokojninskem skladu, torej skladu življenjskega cikla, ki ga ponuja Modra zavarovalnica, varčuje že več kot 7.000 ljudi oziroma 77 delodajalcev, ki imajo skupaj privarčevanih preko 17 milijonov evrov sredstev. Več o skladu življenjskega cikla tukaj