Slovenija
14552 ogledov

Kakšna farsa: Solidarnostnega prispevka sploh ne bo, namesto tega uvajajo ...

vlada RS Flickr/Vlada RS
Namesto tega bodo začasno zvišali davek na dobiček.

Minister za finance Klemen Boštjančič je po današnji seji vlade povedal, da so sprejeli več ukrepov, s katerimi bodo pomagali tistim, ki so v avgustovskih poplavah utrpeli škodo.

Predlog interventnega zakona med drugim vsebuje predplačila za obnovo stanovanj, kjer ni predvidena nadomestna gradnja, gre za 20 odstotkov zneska skupne škode, če ta presega šest tisoč evrov. 

Uredili bodo tudi krizne nadomestitve, bivanje tam bodo podaljšali za dodatnih 21 dni, če se izkaže, da oseba doma ne more več bivati, pa jo bodo vključili v institucionalno varstvo.

Za nadomestilo za bivanje na drugem naslovu bodo gospodinjstvom namenili od 150-250 evrov mesečno za največ eno leto z možnostjo podaljšanja za dodatno leto dni.

Onesnažen teren bodo sanirali do 1. julija 2024.

Manjši izplen, a bodo "plenili" dlje časa

Najpomembnejša novost pa je, da vlada ukinja solidarnostni prispevek, ki bi bremenil vse državljane, namesto tega bodo za dodaten odstotek zvišali davek na dobiček. Boštjančič se je zahvalil tistim podjetjem, ki so že opravila t. i. delovno soboto. Ta po njegovih besedah ostaja prostovoljna, plačilo pa bo šlo v proračun. Delodajalci za delovno soboto ne bodo plačali davka.

"Izplen" bo sicer precej nižji, kot bi bil s solidarnostnim prispevkom. Ta naj bi letno znašal 160 milijonov evrov, medtem ko bo dodaten odstotek davka na dobiček na letni bazi v proračun prinesel "le" dodatnih 65 milijonov evrov. "Učinek v prvem in drugem letu bo manjši, kot bi bil sicer. Ta ukrep je bil napovedan, da bo trajal po predlogu pet let, a se bo to lahko raztegnilo na daljše obdobje," je pojasnil finančni minister.

Povedal je, da so z ukinitvijo solidarnostnega prispevka želeli ugoditi socialnim partnerjem. "Ta ukrep je bil sprejet prav zaradi tega, ker smo poslušali tudi gospodarske organizacije," je zatrdil.

Predplačilo škode tudi za prebivalstvo

Predplačila bodo zagotovljena tudi za prebivalstvo. "Pripravili smo interventni zakon, ki opredeljuje tudi predplačila za ljudi. Do tega bodo upravičeni vsi tisti, katerih škoda je prijavljena v Ajdi in presega 6000 evrov. Iz akontacij bodo izvzeti tisti, ki bodo dobili nadomestne ali nadomestitvene objekte," je pojasnila ministrica Alenka Bratušek

Finančna uprava bo avtomatsko izvedla nakazilo akontacije v višini 20 odstotkov ocenjene škode na podlagi podatkov, ki jih bo dobila od ministrstva za naravne vire in prostor. Časovno je to odvisno samo od tega, kako hitro bo stroka lahko določila objekte, ki niso več primerni za bivanje. 

Ljudi je pozvala, naj uredijo morebitne nepravilnosti glede prijavljene škode v Ajdi. Vsi ostali postopki po predplačilu tečejo kot običajno. Vlada ocenjuje, da bi akontacije državo stale maksimalno do 50 milijonov evrov. 

Vlada je obravnavala tudi osnutek zakona o obnovi in razvoju. Minister Boštjančič je povedal, da sta med razvojnimi ukrepi tudi gradnja 3. razvojne osi in ukrepi na področju večje internetne povezljivosti prizadetih območij. 

Za pomoč prebivalcem je predvidena jamstvena shema za posojila, namenjena obnovi s 100 % jamstvom države. To pomeni, da bodo na voljo tudi za tiste, ki niso kreditno sposobni. Država jim bo subvencionirala obrestne mere, je dejal Boštjančič. Za gospodarstvo in občine so predvideni dodatni ukrepi prek različnih finančnih instrumentov. 

V petek bo predvidoma novela zakona o interventnih ukrepih poslana v državni zbor poslana v DZ, osnutek zakona obnovi in razvoju pa v petek socialnim partnerjem, parlamentarnim strankam, strateškima svetoma in drugi zainteresirani javnosti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • Željko 09:52 26.oktober 2023.

    Holob mogoče že kej veš kdaj bodo predčasne volitve???

  • Biba 06:11 26.oktober 2023.

    Še vedno čakamo, da se za obnovo države končno aktivirajo paraziti na socialni in azilanti, da bodo enkrat vrnili družbi, ki jih podpira, ko si ne najdejo dela in se ne zmorejo preživeti sami??? Lopato in metlo bi pa že znali držat menda.

  • Antivaxer 21:08 25.oktober 2023.

    Za vse s kratkim spominom: "Verjemite mi, da če bi jaz odločal, potem ne bi bil samo trikrat ali na štirih protestih uporabljen vodni top ali pa solzivec, ampak bi razhajkali te protestnike že na prvih dveh protestih in v ...prikaži več Ljubljani naredili red" Avtor: black tie dress code Verjemite, bolje golob na strehi, kot SDS na oblasti 😁