Slovenija
34869 ogledov

Kakšna potratnost! Za nakup porabili milijone, zdaj mora na uničenje

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Dogovora med Evropsko unijo in Pfizerjem še ni.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je med dvodnevnim obiskom v Bruslju Evropsko komisijo opozoril na problem presežkov cepiva proti covidu-19, s katerim se sooča tudi Slovenija. Evropska komisija se o tem s podjetjem Pfizer še pogovarja, je pojasnil. Dejal je, da bo treba določeno količino cepiva uničiti tudi v Sloveniji.

Več članic EU, med njimi Slovenija, je na pobudo Poljske Evropski komisiji že poleti poslalo pismo, v katerem so opozorile na problem presežkov cepiva proti covidu-19 in potrebo po boljšem upravljanju z javnimi sredstvi. Nedavno so znova pisale komisiji.

Kot je danes v izjavi po obisku v Bruslju povedal minister Bešič Loredan, je na to v pogovoru v Bruslju opozoril tudi evropsko komisarko za zdravje Stelo Kiriakides.

Slovenija bo morala nekaj cepiva uničiti

Podjetje Pfizer je sicer v pogovorih z EU ponudilo, da bi cepivo skladiščili v Nemčiji, po potrebi pa bi lahko dobavo tudi odložili, je dejal minister.

"Dogovora med Evropsko unijo in Pfizerjem še ni, še vedno se intenzivno dela na tem oziroma pogovarja," je pojasnil. Po njegovih besedah bo še nekaj časa trajalo, da bi dosegli dogovor.

Glede presežkov cepiva proti covidu v Sloveniji je težava predvsem leto 2023. Cepiva bo sicer manj, če bo dobava zamaknjena, obenem pa bo Slovenija verjetno sprejela možnost, da bi podjetje Pfizer, ki je cepivo razvilo skupaj z nemškim podjetjem BioNTech, to skladiščilo v Nemčiji.

Slovenija bo kljub vsemu nekaj cepiva morala tudi uničiti, saj nima dovolj prostora. Koliko odmerkov bodo uničili, še ni znano, je dejal minister. Poudaril pa je, da donacije cepiva niso možne, saj ga tretje države ne sprejemajo več.

Bešič Loredan se je sicer med dvodnevnim obiskom v Bruslju sestal tudi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem, s katerim sta govorila o pomoči Ukrajini. Srečal pa se je še z evropsko komisarko za kohezijo Eliso Ferreira in slovenskimi evroposlanci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • bobubob 09:18 09.november 2022.

    Še vedno bolje, kot da doze 'pofutrajo' plebsu. Če 'borcev proti virusu' (še) ne bo možno spraviti pred sodišča zaradi genocida in dobičkarstva (končno pa je pravici ušel tudi njihov strokovni kolega Josef Mengele), bi jim sodili zaradi neracionalnega ravnanja ...prikaži večnja s proračunom....tudi mafijca Caponeja niso zaprli zaradi umorov, temveč zaradi davkov. Končno je rezultat enak - ne delajo več svinjarij (ki pa baje niso vse kaznivo dejanje, kot je nekoč omenila neka velespoštovana strokovnjakinja).

  • rd2dmk2 09:01 09.november 2022.

    človek se vpraša, kako mora imet ena reč, ki je globoko zamrznjena rok trajanja krajši od žemlje v mercatorju ? zaboga, če mal pomisliš, pa ta reč v zamrzovalniku traja manj časa, kot obljubljajo da ščiti. izgleda pa da je ...prikaži več oboje enako, trajanje mislim . nič. tako da pojdite na splet poglejte kako je pred pandemijo kazalp Pfeizerju s tožbami in s odhodom v stečaj, sedaj pa kraljuje.. upam da ne najde se nekdo, ki ga bo tožil za nove miljarde, ker bo ratal novi Covid in novi zvarek.

  • lojs 07:55 09.november 2022.

    po mnogih država, je bilo ceplenje obvezni pogoj za vstop, spomnite se primer tenisača džokovića in zaplete v avstraliji ... sej verjamem, da ste vse to že pozabili, v glavi vam je ostal samo še janezek, pa še tega bi ...prikaži več pozabili, če vam ne bi vsak dan možgane prali z novo dozo janezka