Slovenija
1525 ogledov

Kakšne obresti, za denar na banki bo treba plačati

Denar, evro Profimedia
V mnogih evropskih državah banke za visoka stanja na računih fizičnih oseb zaračunavajo ležarine. Odslej to velja tudi na slovenskem trgu, saj sta jih z današnjim dnem za visoka stanja fizičnih oseb uvedli NLB in SKB. Komitentom Nove KBM se to obeta z junijem. Pričakovati je, da se bodo za to odločile tudi druge banke.

Z aprilom sta banki NLB in SKB uvedli ležarine za fizične osebe za povprečna mesečna stanja nad 250.000 oz. 200.000 evrov. NLB je napovedala, da bo z julijem mejo za zaračunavanje mesečnega nadomestila spustila na 100.000 evrov. Nova KBM jo bo uvedla z junijem za povprečna mesečna skupna stanja nad 200.000 evrov.

Nadomestilo ali ležarina bo po sedanjih napovedih NLB, SKB in Nove KBM za povprečna stanja na računih fizične osebe v banki nad določenim zneskom znašala 0,04 odstotka mesečno.

Kot so povedali v NLB, bodo stranke o spremembi obvestili. Sprememba, ki bo veljala z julijem, pomeni, da bo strankam prvo nadomestilo za visoka stanja nad 100.000 evri zaračunano avgusta, so spomnili in navedli, da bo zaračunavanje nadomestil za stanja nad 100.000 evrov relevantno za nekaj več kot 8000 strank.

V vseh treh bankah so pojasnili, da se države v evrskem območju srečujejo z izjemno nizkimi obrestnimi merami in visoko mero likvidnosti. V vseh so napovedali individualno obravnavo strank in to, da jim bodo ponudili alternativne možnosti za njihove naložbe.

Medtem ko vse banke na slovenskem trgu že zaračunavajo nadomestila za visoka stanja vlog pravnih oseb, se ostale za potezo, ki so jo potegnili v NLB, Novi KBM in SKB, še niso odločile. V teh so povedali, da tega zaenkrat ne načrtujejo, a da pozorno spremljajo dogajanje na trgu.

V UniCredit banki Slovenija pri depozitih za fizične osebe uvedbe nadomestila za stanje na računu v tem trenutku ne načrtujejo, so povedali. V Sberbank skrbno spremljajo stanje depozitov in vlog na vpogled na trgu: "O morebitni uvedbi ležarin za segment prebivalstva se bomo odločali ob skrbni presoji in skladno s strategijo."

"Uvedba ležarin je odvisna predvsem od razmer na finančnih trgih v letošnjem letu. Banka zato pozorno spremlja dogajanja in bo temu ustrezno prilagajala svoja ravnanja," so dejali v Deželni banki Slovenije. Podobno so zapisali v Addiko banki: "Spremljamo dogajanje na trgu ter bomo temu in poslovni politiki banke prilagajali svoje odločitve."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.