Slovenija
157 ogledov

Kakšni so letošnji pustni hiti

Pust Profimedias
Letos bo pust mnoge presenetil, pustna sobota bo tu že 6. februarja. Tisti, ki pustne maske izdelujete sami, morate krepko pohiteti. Za ostale smo izbrali letošnje pustne hite.

Slovenci obožujemo pust, zato so v ta namen vsako leto po Sloveniji številna pustovanja. V Ljubljani organizirajo vsako leto pustni Zmajev karneval, prav tako je že tradicionalna prireditev Podkrimski pustni karneval na Igu. Zanimiva so tudi številna druga pustovanja kot so denimo Istraski karneval, pustovanje v Mariboru, pustovanje v Celju, v Šentvidu pri Lukovici, na Vrhniki, v Vipavi, Krškem, Domžalah, Kočevju in tako dalje.

Nujno morate obiskati veliko kurentovanje na Ptuju in pustovanje v Cerknici, kjer pridejo na svoj račun otroci in odrasli.

Pustovanje pa je lahko idelaen čas za parčkanje. Plese v maskah organizirajo številni lokali, kjer je polno šarmantnih princev, dobrih vil, privlačnih srednjeveških dam, nun in gospodov, učenjakov, superjunakov in simpatičnih smešnih kostumov.

Zaloga kostumov se spreminja vsako uro

“Glede na to, da bo pust letos zelo zelo hitro, mislim, da večina staršev še ni čisto pripravljena,” ocenjuje Nika, ki je svetovalka pri prodaji na strani pustni-kostumi.si. Iz prejšnjih let smo namreč navajeni, da je bil pust dva ali tri tedne kasneje: “Letos pa smo iz novoletnih praznikov stopili takoj v pustno sezono.”

Po njenih izkušnjah iz prejšnjih let se največ staršev za nakup kostuma odloči približno deset, ali pa še kakšen dan manj pred pustomTedaj postanejo po njenih besedah zelo aktivni, saj prejema klice za svetovanje in naročanje tudi pozno zvečer. Nekateri kličejo samo za to, da preverijo, ali bodo izbrani kostum res dobili pravočasno, če ga naročijo takoj.

Sicer pa staršem svetuje, da pohitijo z nakupom, “saj se v tem času zaloga kostumov spreminja vsako uro. Če je bil kostum kakšni mamici všeč ob 8. uri zjutraj, to ne pomeni, da bo kostum na zalogi čez dve uri, ko se bo odločila za nakup.”

Pametno je pohiteti tudi v primeru, če bi bil kostum premajhen in bi ga starši želeli zamenjati. Sicer pa pojasnjuje, da so zelo priljubljeni prav originalni licenčni kostumi iz risank, ki jih imajo otroci še dolgo po pustu tudi za igranje. 

Kateri so letošnji hiti?

Izbira se glede na starost otroka spreminja, med najmlajšimi prevladujejo kostumi risanih junakov.

Predšolske deklice se tako letos najpogosteje odločajo za kostum princeske Elze in Disneyeve risanke Ledeno kraljestvo, pustni kostum Minnie miška Ballerina, Disneyev kostum Sneguljčice in pustni kostum Mie iz priljubljene risanke Mia in Jaz.

Predšolski dečki si letos najpogosteje izberejo kostum Ninja želve, kostum Spongebob oziroma Spužvija Kvadratnika ali kostum superjunaka iz filma amazing Spiderman 2.

Tudi šolarke obožujejo princeske, saj najpogosteje posežejo po dekliškem kostumu Arabska princesa ali po kostumu za Azijsko princeso. Nika pojasnjuje, da je zelo iskan dekliški kostum Lagoona Blue Monster High iz risanke o pošastnih dekletih Monster High, oziroma celotna serija kostumov omenjene risanke.

Šolarji pa pogosto posežejo po kostumih iz najstniške serije Power Ranger, Nika je izpostavila kostuma Blue Super Megaforce in Black Super Megaforce. Fantje obžujejo tudi kostum Hulka.

Kaj pa odrasli?

Predvsem ob obisku pustovanj po Sloveniji in nočnih pustnih zabav se tudi odrasli radi spremenijo v nekoga drugega. Odrasli po Nikinih besedah letos najpogosteje posežejo po kostumu pingvina, petelina, batmana in čebele, ženske pa se rade oblečejo tudi v nuno.