Slovenija
784 ogledov

Kakšno hrano vzeti na pot z avtomobilom

Shranjevanje sendvičev Shutterstock
Na poti ne jejmo krompirja, testenin in kruha iz bele moke. Priročni sladki in slani prigrizki, ki jih tako radi kupujemo pred potjo, so neprimerni, saj smo po njih samo žejni, otroci pa so še bolj nemirni.

Brez sladkih in slanih prigrizkov

Kaj pojesti ob poti na dopust, ko je še kako vroče, v avtomobilu pa imamo tudi otroke, ki si tako želijo sladkarij?

"Otroci bodo ob sladkarijah zelo nemerini, kar bo otežilo pot vsem prisotnim, še posebej vozniku," opozarjajo na Inštitutu za nutricionistiko in opozarjajo, da slana in sladka hrana telo dehidrirata.

krompirček | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Od krompirja in bele moke smo zaspani

Na poti se izogibajmo testeninam, kruhu, skratka živilom iz bele moke. Ta živila imajo visok glikemični indeks in zelo verjetno je, da bomo po njih postali zaspani. V restavracijah, ki jih obiščemo na poti na dopust, torej še prej kot doma, naročajmo zdravo prehrano. 

 

Uporabimo domišljijo

sendvič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če ne gre brez sendvičev, si pripravimo takšnega, ki bo čim lažji in sočen. Solata, kalčki, paprika, kumare in zelišča so zelo okusna živila in predvsem zdrava. Paradižnike po nasvetu strokovnjakov za prehrano jemo ločeno, saj hitro razmočijo kruh. Na salame pozabimo, saj so slane, namesto njih prehranski strokovnjaki predlagajo doma popečene piščančje prsi. 

Solatam iz kumar in paradižnika nujno dodajmo kus kus, ajdovo kašo, žita ..., saj se vam bo drugače kaj hitro spremenila v plavajočo zmes.  

Prigrizki za otroke: z lično pripravljenim sadjem in zelenjavo lahko nadomestite nezdrave prigrizke. Tudi otroci bodo veseli pisanih zalogajčkov. Lahko jih kombinirate tudi s sirom in oreški. Dobre kombinacije so npr. hruška s sirom, primerna je tudi kombinacija grozdje in sir, pa naprimer lubenic z grozdjem ali  nektarine z ananasom.

Če pripravljate sadno solato, dodajte svežo meto, meliso ali žajbelj za še več svežine. Kot prigrizek z več energije si privoščite žitno ploščico ali mešanico oreškov in suhega sadja.

Kaj bomo pili na poti?

kumare, voda | Avtor: Profimedias Profimedias
V poletni vročini potrebujemo še več vode kot sicer. Če se na poti naveličamo navadne vode, ki je sicer najbolj priporočljiva, si privoščimo zdrave napitke s sadjem. Sladkorja seveda ne dodajamo.

- limonado: v vodo stisnemo sok limone, dodamo pa lahko tudi sveža zelišča (meta, melisa) ali pa kanček bezgovega sirupa

- domači sok: iz poljubnega sadja naredimo sadni pire, tako, da sadje pretlačimo skozi cedilo ali pa ga zmiksamo. Dodamo vodo in malo limoninega soka, da sadje ne potemni. Če imamo sokovnik, lahko iztisnemo tudi sokove različnega sadja in zelenjave

- domači ledeni čaj: hladni čaji so izjemno osvežilni. Dodamo jim lahko tudi različne sadne sokove in zelišča. Za ledeni čaj se dobro obnese rooibos ali pa šipek, tudi razni sadni čaji so primerni.Če pripravljamo zeliščni čaj, vanj dodajmo malo limoninega soka, sicer bo s časom potemnel in bo manj privlačen za pitje. Za slajenje lahko v zmernih količinah uporabimo med.

Kako ohranimo pijače hladne dlje časa?

Najprimernejša za na pot je seveda prenosna hladilna skrinja, ki bo živila najdlje ohranila.

Termovka, Pylones, 28 EUR | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pijače lahko nalijemo tudi v termovke in zraven dodamo nekaj kock ledu, kar bo pijačo ohranjalo hladno kar nekaj ur.

Če nimamo nič od naštetega, lahko pijačo čez noč zamrznemo, med potjo pa se bo počasi tajala in tako ostala hladna dlje časa. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.