Slovenija
15025 ogledov

Vsak dan dež? To pravijo vremenoslovci.

Nevihte
Vročinskega vala letos še nismo imeli. Višek vročine morda avgusta.

Letošnje poletje zaznamujejo pogoste padavine. "V meteorološkem poletju, od 1. junija do danes, beležimo le dva dneva, ko nad Slovenijo niso nastajale padavine," navajajo na FB strani Agencije za okolje. "Edina povsem suha dneva sta bila 19. in 20. junij."

V juliju po podatkih Arso povsem pa suhega dneva nad Slovenijo ni bilo. "Seveda, če pogledamo krajevne dnevne padavine, se najde tudi kakšno obdobje, ko dlje časa ni deževalo," razlagajo pri Arsu. "Padavinska slika je zaradi pogostih ploh in neviht pričakovano zelo razgibana. Kljub pogostim padavinam pa je bilo, ponekod v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem, celo manj padavin od dolgoletnega povprečja."

V preteklosti so bila posamezna poletja tudi mnogo bolj namočena, poplavljale so tudi večje reke, npr. Mura julija 1972 in Savinja junija 1954.

V letošnjem poletju zaenkrat daljšega vročega obdobja še nismo imeli. "Temperatura skoraj nikjer ni presegla 32 stopinj Celzija, se pa je nekajkrat povzpela nad 30 stopinj," pišejo pri Arsu. "Na Letališču Portorož smo imeli 10 takšnih dni, v Ljubljani 8, na Letališču Cerklje ob Krki 5, v Mariboru in Murski Soboti 3."

Večina meteorološkega poletja je še pred nami in morda bo višek vročine, kot je to pogosto, nastopil avgusta. "Tako je bilo recimo lani, v letih 2011 – 2013 in tudi v rekordno vročem poletju 2003," navajajo pri Arsu.

V sredo ohladitev, nato spet bolj toplo

Letošnje poletje je, kar se vročine tiče manj stresno. "Še nekaj dni bo ostalo tako," napovedujejo pri Arsu. "V sredo bo večinoma oblačno s pogostim dežjem, v notranjosti se ne bo segrelo nad 20 stopinjami Celzija. V nadaljevanju tedna bo ponovno topleje, a temperatura večinoma ne bo presegla 30 stopinj. V prvi polovici julija vročinskega vala ne bo."

V četrtek bodo sprva še občasne krajevne padavine, čez dan pa se bo deloma zjasnilo. "V petek in soboto bo nad našimi kraji šibko območje visokega zračnega tlaka, ki bo v nedeljo oslabelo," pišejo pri Arsu. "Povečini bodo nad nami pihali zahodni višinski vetrovi. Ozračje bo občasno nestabilno."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V petek in soboto kaže na deloma sončno vreme, popoldne se lahko pojavljajo posamezne plohe in nevihte. "Ponovno se bo ogrelo do blizu 30 stopinj Celzija," še navajajo pri Arsu. "V nedeljo in ponedeljek bo verjetnost za krajevne padavine povečana."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3