Slovenija
39356 ogledov

Plohe in nevihte. Nato pa ... "poletje"!

Sončno vreme
1/6
Kakšno vreme nas čaka do konca maja?

Vremenoslovci za zvečer napovedujejo še posamezne plohe ali nevihte. "Ponoči se bo prehodno povsod razjasnilo, proti jutru pa se bo v notranjosti Slovenije zmerno pooblačilo," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem do 16 stopinj Celzija."

Vreme: Arso znova prižgal alarm, to nas čaka ta konec tedna - Suša Dolgoročna napoved Slovenija Accuweather napoveduje: Pripravite se na sušo in uničujoča neurja

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in večinoma suho. "Še bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem večinoma šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem do 25 stopinj Celzija."

V torek bo pretežno oblačno, pojavljale se bodo padavine, deloma kot plohe in nevihte. "Nekoliko hladneje bo," napovedujejo pri Arsu. "V sredo bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami."

Od četrtka do torka se bo nad srednjo Evropo in Balkanom v višinah predvidoma še zadrževal razmeroma vlažen in nestabilen zrak. "V četrtek bo verjetnost za popoldanske plohe največja, nato pa bo predvidoma nekoliko zmanjšana," še pišejo pri Arsu. 

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved pišejo, da bo v zadnji dekadi maja prišlo do subtropskega anticiklona zaradi polarne fronte, ki bo stacionirana na jugozahodu Evrope. "Hkrati pa se bo od severovzhoda ob krepitvi anticiklonalne blokade približeval hladnejši zrak arktičnega porekla, ki bo postopno preplavil večji del vzhodne in srednje Evrope," razlagajo. 

Od četrtka naprej bolj suho, sobota poletna?

Kaj to za nas pomeni? "Sprva bo na nas še vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, jutri bo verjetno še najbolj stabilen dan potem pa tja do petka precej spremenljivo vreme s pogostimi padavinami, ki bodo pogostejše v popoldanskem času," pišejo pri Ciklon.si. "Dvig subtropskega anticiklona se pričakuje od četrtka 24. aprila naprej, zaradi otoplitve v višinah bo možnost za krajevne padavine tako vsak dan manjša. Tako znajo biti dnevi med petkom in nedeljo povsem suhi v večjem delu Slovenije, spremenljivo naj bi bilo predvsem v gorskem svetu, večinoma bodo nastajale vročinske nevihte."

Temperature bodo čez dan vsak dan višje, naslednjo soboto bi lahko bile že povsem poletne, večinoma med 25 in 30 stopinjami Celzija. "Potem pa bo verjetno spet postalo bolj dinamično s pogostejšimi padavinami zlasti v popoldanskem času, kajti od vzhoda bo verjetno do nas prodrl hladnejši zrak," še napovedujejo pri vremenskem portalu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.