Slovenija
14 ogledov

Kalan Živčečevi deset mesecev pogojne

primorska 05.01.2011, izola, gordana zivcec kalan, foto barbara milavec primorska 05.01.2011, izola, gordana zivcec kalan, foto barbara milavec
Zagovornik že napovedal pritožbo.

Nekdanjo vršilko dolžnosti direktorja Zdravstvenega doma Izola Gordano Kalan Živčec so zaradi zlorabe položaja obsodili na desetmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let.

"Izjemno razočarana sem nad to sodbo, ki postavi v zelo neprijeten položaj praktično vsakega direktorja javnega zavoda v tej državi, ki želi za svoj zavod narediti nekaj dobrega," je po izreku sodbe na ljubljanskem okrajnem sodišču dejala Kalanova Živčečeva.

Kalan Živčečeva je 10. in 13. septembra 2010 v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato kreditno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring (podjetje, ki je gradilo sedanje prostore zdravniške zbornice). To posojilo je tako Mabra inženiring najela pri Poštni banki Slovenije, denar pa potrebovala za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventna.

Tožilstvo je Kalan Živčečevi očitalo, da je pri vodenju gospodarske dejavnosti zlorabila položaj, da bi nekomu drugemu omogočila korist, pri tem pa zastavila javni denar, čeprav tega ne bi smela.

Opozorila že KPK

Da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je aprila 2011 ugotovila komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila izredni upravni nadzor v zdravstvenem domu. Prav tako je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije. Izpostavili so, da predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnimi sredstvi.

Nekdanja predsednica zdravniške zbornice je danes poudarila, da je bil posel izpeljan natančno in skrbno. Zdravstveni dom je, kot je opozorila, prejel 10.000 evrov obresti in vrnjen depozit. "Sodišče tega ni prepoznalo kot korist zdravstvenemu domu, ampak me je obsodilo za nekaj, kar je v nasprotju s pravom in nima pravnega temelja," je dodala.

Sodba še ni pravnomočna.

Komentarjev 3
  • dragec 18:21 13.januar 2014.

    Bogatii bandi pogojne - vi, ki odtujite milka čokolado, dobite do 2 leti na Dobu.

  • feferon 15:53 13.januar 2014.

    Kaj je to za njo? Nič. Navaden človek bi dobil brco v rit...

  • tralala 13:20 13.januar 2014.

    Dokler bodo samo pogojne in nič čuze, se v tej državi ne bo spremenilo nič!