Slovenija
25 ogledov

Kalanova ujeta v kartelu

Predsednica zbornice Gordana Kalan Živčec za zdaj ne namerava odločati o licenci Žurnal24 main
Sum kartela. Cene zasebnih zdravstvenih storitev ne oblikuje trg, ampak zdravniška zbornica. Nadzor. Zdravnike, ki bi kršili dogovor in imeli nižje cene, zbornica tudi sankcionira.

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS), ki jo vodi Gordana Živčec Kalan, se je znašla v novi preiskavi. Postopek je uvedel urad za varstvo konkurence (UVK), ki ga vodi Damjan Matičič.

Razlog je sum kartelnega dogovarjanja o cenah zasebnih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev. Zbornica tarife oblikuje in nadzoruje kar na podlagi dveh internih pravilnikov, ki so ju sprejeli že davnega leta 1995. Ministrstvo za zdravje pa ju "nikoli ni niti pogledalo niti podalo soglasja".

UVK naj bi na to, da se cene zasebnih zdravstvenih storitev pri nas ne oblikujejo na podlagi trga, torej ponudbe in povpraševanja, ampak jih prek sistema "tarif" določajo na ZZS, postal pozoren na podlagi zapisov v medijih, pravijo naši viri.

A to, da zasebni zobozdravniki in zdravniki ne morejo mimo tarif, ki jih predpiše ZZS, postaviti nižje cene za samoplačniške zdravstvene storitve, naj bi bilo v nasprotju tako z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence kot s Pogodbo o delovanju Evropske unije, je razumeti izvleček sklepa ob uvedbi postopka, ki ga je UVK pred dnevi objavil na spletu.

Urad meni, da s pravilnikoma, s katerima je ZZS določila način vrednotenja in obračunavanja zdravniških ter zobozdravniških storitev, v resnici določa "cene oziroma druge pogoje poslovanja na trgu opravljanja zdravniških ter zobozdravniških storitev, kar predstavlja sklep podjetniškega združenja, katerega cilj ali učinek je preprečevati, ovirati ali izkrivljati konkurenco v Republiki Sloveniji in na skupnem trgu".

Vse, ki bi o teh ravnanjih ZZS imeli dodatne informacije, so že pozvali, da jim "pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev".

Sankcije: javna objava

Kako komentirajo uvedbo postopka zaradi suma kartelnega dogovarjanja o cenah, smo včeraj vprašali tudi na ZZS. Na naše klice in vprašanja po elektronski pošti se (še) niso odzvali, so bili pa vsakič, ko smo klicali, "vsi odgovorni na sestanku".

Tako tudi še ni znano, koliko zdravnikov so v zadnjih 15 letih doletele sankcije, ker so kršil "zdravniško tarifo". Zbornični pravilnik o nadzoru upoštevanja zdravniške tarife namreč med drugim določa, da mora zdravnik na račun, ki ga izda pacientu, "na jasen način napisati, da so cene v računu v skladu z zdravniško tarifo".

Če pa se v nadzoru ugotovi, da so cene vendarle nižje, sta najprej predvidena dva opomina. Če to ne zaleže, se ob tretji kršitvi opomin izvršilnega odbora zbornice javno objavi v zborničnem glasilu Isis, da ga vidijo vsi zdravniki. Ob četrti kršitvi pa zbornica primer preda tožilcu zbornice.

UVK dal prijavo KPK

Na UVK, ker postopek traja, pravijo: "Primera ne komentiramo." So pa potrdili, da so ZZS in njeno predsednico zaradi suma opustitve dolžnega ravnanja naznanili tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Tam so potrdili, da so prijavo dobili 21. maja.

Komentarjev 3
  • allstarr111 08:20 31.maj 2012.

    Ja maš prav mogoče recimo tokrat ni kriva, ampak kjer je dim je tudi ogenj, pri tolko aferah je ena sigurno resnična in tudi dokazljiva, zato pravim da je nekaj narobe, pa ne z njo, ona pač dela svoje problem ...prikaži več je k dugi očitno ne.ssšana majka je njen moto

  • Andro 06:25 31.maj 2012.

    zato, ker mogoče ni kriva?? vpraš se - al mamo res tko nesposobno državo al ji pa en vse skup podtika. eni majo res velik dela z drugimi...

  • allstarr111 21:24 30.maj 2012.

    Zakaj ta ženska še ni odstavljena s funkcije oz. v zaporu ? Mislm tolkrat so jo že neki "kao" dobili pa še vedno je na funkciji in to celo na večih. Zdej al se nekdo dela norca iz ...prikaži večz folka al novinarji preveč napihujejo zgodbe, ali imamo totalno nesposobno policijo in tožilstvo + sodstvo ?Ker teh primerov niti več ne moreš naštet na vse prste ki jih imaš na rokah in nogah pa še če ti jih dva soseda posodta bo prstov premalo.