Slovenija
52 ogledov

Kalanova umika tarife

Predsednica ZZS Gordana Živčec Kalan od svojega nekdanjega profesorja in celo za Žurnal24 main
Kartelne cene. Zbornica je pravilnik o zdravniški tarifi že umaknila s spleta, sledil naj bi še preklic v UL.

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) naj bi v kratkem preklicala tako pravilnik o zdravniški tarifi kot pravilnik o nadzoru upoštevanja zdravniške tarife, trdijo naši viri.

Za to naj bi se odločili po tem, ko jih je zaradi suma kartelnega dogovarjanja o cenah zasebnih zdravstvenih storitev začel preiskovati urad za varstvo konkurence (UVK). Po mnenju urada naj bi bil namreč namen pravilnikov ZZS, ki določajo ceno kar brez vednosti ministrstva za zdravje, "preprečevati, ovirati ali izkrivljati konkurenco".

Zdravniška zbornica je oba sporna pravilnika že umaknila s spletnih strani. Ko bo v Uradnem listu (UL) objavljen tudi njun preklic, pa naj bi o tem menda obvestila svoje člane. Zasebni zdravstveni in zobozdravstveni zavodi bodo lahko svoje cene tako prvič po letu 1995 oblikovali povsem po lastni presoji. Vendar pa tudi na ministrstvu za zdravje, kjer bi oblikovanje cen v zasebnem zdravstvu že morali vsaj nadzirati, pripravljajo svoje rešitve.

Z ZZS, ki jo vodi Gordana Kalan Živčec, so včeraj sporočili le, da so res prejeli sklep UVK o uvedbi postopka in da ga še proučujejo. "Smo pa že obvestili UVK, da aktivno pristopamo k odpravi morebitnih očitanih nepravilnosti," so dopisali. Kaj konkretno to pomeni, niso navedli. Na naša dodatna vprašanja, ali je v kratkem res pričakovati preklic obeh pravilnikov, spet niso odgovorili. Bi pa lahko bila hitra "odprava očitanih nepravilnosti" manever zbornice, s katerim naj bi si poskušali znižati morebitno globo, saj zakon to omogoča.

Komentarjev 1
  • puksicd 09:24 05.junij 2012.

    Ta ženska mora v zapor kot vsi ostali kriminalci! Ogabna je!