Slovenija
60 ogledov

Kaloh: Naj Fišer raje išče na tožilstvu

Kriminalisti opravljajo hišno preiskavo pri sodelavcu spletnega portala Politikis Dejanu Kalohu. Iskali naj bi informacije o žvižgaču s tožilstva.

Po poročanju Reporterja policiste zanimajo informacije o žvižgaču s tožilstva, potem ko je omenjeni portal novembra objavil dokument o finančni preiskavi zakoncev Janša in pokojnega Jožeta Zagožna

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili informacijo, da poteka preiskava v zvezi z objavo omenjenega dokumenta. Dodatno so pojasnili, da ljubljanski kriminalisti na podlagi odredbe pristojnega sodišča iz Ljubljane opravljajo hišno preiskavo na sedežu pravne osebe v Mariboru, in sicer zaradi sumov storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Dejan Kaloh je za Reporter potrdil informacijo o hišni preiskavi. Da poteka preiskava v zvezi z objavo omenjenega dokumenta, so za STA potrdili tudi na PU Ljubljana.

Kaloh: "Naj iščejo na tožilstvu"

Kaloh je preiskavo za portal Politikis komentiral z navedbami, da se je Slovenija danes očitno vrnila v 80. leta, ko so se izvajale hišne preiskave po medijih, vse to pa da se je počelo z razlogom zastraševanja. Meni, da tožilstvo išče na napačnem koncu. Zato generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju predlaga, naj žvižgača išče v vrstah tožilstva.

V odredbi za hišno preiskavo so, tako Kaloh, navedli obstoj suma izdaje tajnih podatkov. To je po njegovi oceni nesmiselno, saj dokument, ki ga je objavil Politikis, ni imel oznake zaupno. Drugi nesmisel v odredbi je, da naj bi Politikis originalno odredbo za finančno preiskavo prepisal z namenom zakritja izvora, je pojasnil Kaloh. "Nihče seveda ni ničesar prepisoval, zakrili so se samo osebni podatki iz predmetne odredbe, kar smo po zakonu tudi dolžni storiti," je navedel.

Kriminalisti so sicer delo opravili "relativno korektno", je dodal Kaloh in napovedal še, da bo Politikis nadaljeval s svojim delom.

Objavili odredbo o preiskavi zakoncev Janša

Kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, je namreč portal Politikis lani objavil odredbo za izvedbo finančne preiskave zoper zakonca Janša in pokojnega Zagožna. Z njo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora.

Preiskovalci so se po takrat objavljeni odredbi sodeč lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja prvaka SDS Janeza Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Obsodili odtekanje informacij

Objavljeni dokument je sicer razburil tako pristojne organe kot politiko, ki so vsi obsodili zlasti odtekanje zaupnih informacij. Na specializiranem tožilstvu so nato priznali, da preiskava poteka, a da objavljeni dokument ni pristen, Janša pa je odredbo označil za nezakonito.

Dokumenti naj bi razkrivali tudi vlogo vrhovnega državnega tožilstva kot instrumenta politike in to, da naj bi imel Boštjan Škrlec na tožilstvu le eno nalogo, "usklajevati gonjo proti Janši", še poroča Reporter.

ZNP protestira

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) protestira proti uporabi represivnih sredstev zoper novinarje. Kot so dejali, se ponavlja zgodba, da so tarče predvsem novinarji in ne tisti, ki so jim predali dokumente. "Poleg tega primer Kaloha kaže, da organi pregona pri tem ravnajo čedalje bolj represivno," so zapisali v odzivu. Sprašujejo se, ali se uvaja podobna praksa kot leta 1988 v zadevi JBTZ. "Takšno ravnanje v ZNP najostreje obsojamo, tožilstvo in policijo pa pozivamo, naj spoštujeta ustavno zagotovljeno svobodo govora in tiska."

Komentarjev 3
  • zztop 20:11 17.januar 2014.

    Ne, preganjati, "odstraniti" ljudim, ki se ne strinjajo z levimi. Taka je bila pred leti praksa, na žalost. Halo, pišemo leto 2014, pa kaj je z vami ?? Želim živeti, kot normalen človek, boli me kurac za komuniste , ...prikaži več domobrance, fašiste, pedre, lezbijke. Sam ne mi težit prosim. Pustite mi delat , živet in crknit v tej državi, kje sem narodil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Pepe007 19:20 17.januar 2014.

    Vrnili smo se nekam daleč nazaj. Fišer bo verjetno počasi začel odrejati, da se preganja ljudi, ki kaj rečejo proti državi in glavnim politikom.

  • dragec 17:41 17.januar 2014.

    Žvižgača ima policija v lastnih vrstah