Slovenija
459 ogledov

Kalvarija do olajšanja

Maja Plementaš na vhodu zobne poliklinike, ki je ob sobotah popoldne, nedeljah i Žurnal24 main
Tržič. Bralka je klicala več kot 30 zasebnih zobozdravnikov, na koncu je morala v Ljubljano.

Gorenjska v soboto po 13. uri nima dežurne zobozdravstvene službe, opozarja Maja Plementaš iz Tržiča. S hudimi bolečinami je prejšnjo soboto preživela nekajurno kalvarijo.

Gorenjska ni v mreži
Plementaševo je zob začel boleti okrog 18. ure. Najprej je preverila, kje na Gorenjskem naj bi bil takrat najbližji dežurni zobozdravnik, a je spoznala, da ga ni.

Nujna zobozdravstvena pomoč

Prihodnje leto. Podatki o nujni zobozdravstveni pomoči v Ljubljani in ceniku so na http://www.zd-lj.si.

Do 30 ljudi poišče pomoč sobotne dežurne zobozdravstvene službe v Kranju.

1. 4. 2011 naj bi bila po pričakovanju direktorja OZG Jožeta Veternika regija vključena v mrežo dežurnih zobozdravstvenih ambulant.

Na MZ je v preteklosti prevladalo stališče, da je za urgentne primere s področja stomatologije dovolj blizu Klinika v Ljubljani.

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jože Veternik je to potrdil. Še več, opozoril je, da regija nima dežurnega zobarja niti v nedeljo niti med prazniki. "Ni vključena v mrežo dežurnih služb," je pojasnil in dodal, da je sobotno dopoldansko dežurstvo v Kranju pravzaprav plod lastne režije OZG.

Neprijetna avantura
Ker je Plementaševa neuspešno klicala tudi več kot 30 gorenjskih privatnikov, se je odpravila na Metelkovo v Ljubljano. "Tam pa zopet šok," podoživlja občutke.

Dežurni zobozdravnik v Ljubljani med 16. in 21. uro ne dela, izvedela pa je tudi, da oskrba ni brezplačna in da pacienti drugih občin plačajo več kot Ljubljančani, kar se ji zdi diskriminatorno.

Vseeno je počakala in bila sicer z delom zobozdravnice zadovoljna. "Takoj sem začutila olajšanje. To pa se zmanjšalo takoj, ko mi je sestra dala račun za 91,3 evra," se spominja.

Nadstandard
Plementaševi se zdi sramotno, da je edina delujoča dežurna zobna ambulanta v nočnem času zasebna.

Na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana opozarjajo, da gre za nadstandard. "Kar pomeni, da ne spada med pravice obveznega zdravstvenega zavarovanja in je tako samoplačniška," pišejo. Priložen imajo tudi cenik.

Kaj pa Gorenjska
Veternik pričakuje, da bo Gorenjska vključena v mrežo dežurnih zobnih ambulant prihodnje leto. Ministrstvu za zdravje (MZ) je v ta namen pred kratkim posredoval pobudo, prejel naj bi tudi neformalno zagotovilo, da se bo to zgodilo.

Na MZ so v četrtek sprejetje pobude potrdili. Možnosti niso izključili, se jim pa zdi zdi smiselno, glede na dobro razvito mrežo, premisliti, koliko dežurnih zobnih ambulant in kje res potrebujemo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.