Slovenija
50 ogledov

Kam bo odsmučalo Pohorje?

Vilar in Ivanjko mediaspeed
PŠC Pohorje. Zabredel v težave. Finančno luknjo občutijo tudi zaposleni.

“Tudi sam čakam, da grem do lastnikov in da vidim, kaj se dogaja. O predlogu za prisilno poravnavo pa ne vem nič,” je za Žurnal24 pojasnil Leo Ivanjko, eden izmed 11 solastnikov Športnega centra Pohorje (ŠCP). Srečko Vilar, direktor ŠCP, je za Žurnal24 zanikal, da naj bi na sodišče vložili predlog za prisilno poravnavo. “Zagotovo nismo vložili takšnega predloga. Informacija je napačna in neresnična,” pravi Vilar in dodaja, da se uspešno dogovarjajo z bankami o dodatnem reprogramiranju visokih kreditov in pričakujejo skupni sestanek z Novo KBM in NLB.

Plače zamujajo

Poročali smo že, da je ŠCP že nekaj časa v finančnih težavah. Zaradi naložb v novo gondolo in namestitvene kapacitete imajo 40 milijonov evrov kreditov. Prihodki ŠCP so upadli za več kot 20 odstotkov. Po podatkih agencije za javnopravne evidence in storitve so prihodki s skoraj 12 milijonov evrov leta 2010 upadli na lanskih dobrih devet milijonov evrov.

Podjetje je lani ustvarilo 3,4 milijona evrov izgube. Slabo poslovanje občutijo tudi zaposleni, plače namreč zamujajo, a doslej je nekaj več kot sto delavcev plačo še prejelo. Kot smo neuradno izvedeli, prejmejo delavci plačo v dveh delih, tako bo predvidoma tudi ta mesec. Vilar pravi, da obveznosti do delavcev poravnavajo sproti in z minimalnimi zamiki.

Skrivnostni pogovori

V ŠCP za izhod iz finančnih težav iščejo tudi strateškega partnerja. “Smo v fazi dogovorov,” pravi Vilar. Po Mariboru je zaokrožila informacija, da se dogovarjajo tudi z novimi ruskimi lastniki Term Maribor, a je direktor ŠCP to zanikal, s kom potekajo pogovori, pa ni želel izdati.

Rezultati ŠCP so v veliki meri odvisni tudi od vremena, Mestne občine Maribor in države, dodaja Ivanjko. Spomnimo, da je ravno država omenjenemu centru namenila 9,5-milijonsko finančno injekcijo za izgradnjo sedežnice Pisker, hotelov Videc, Bolfenk in Arena ter za novo krožno kabinsko žičnico.

Komentarjev 3
  • sprehajalec 11:18 19.september 2012.

    Dobro napisano. Slovenski lastnik je najslabši lastnik, to je pokazalo zadnjih 20 let. Tisti privatnik, ki je že v socializmu kaj postavil, je še danes na trgu, vsi ostali lizing privatniki in privatizerji, imajo neresen odnos do svoje kao lastnine ...prikaži več in je crknilo. Tako kot štromar mora biti priučen svojemu poklicu, tako mora tudi "lastnik" znati z lastnino. Brez znanja in občutka gre vse v maloro in je tudi šlo.

  • mirko 09:20 19.september 2012.

    V ozadju slike pa en "zelo slab" avto. Lastnik tega avta je pa verjetno nekdo od teh dveh gospodov. Torej plače le niso tako slabe v tem podjetju, vsaj za vodilne ne.

  • mirko 09:16 19.september 2012.

    Kljub temu, da je bil začetek podnebnih sprememb očitno viden, so se glavni odločili za vnaprej obsojene zgrešene investicije. Take in podobne zgrešene investicije so se v Sloveniji dogajale na vseh področjih že mnogo let. TAM, kot blagovno avtomobilsko znamko ...prikaži večko so pa rajši zaprli namesto bi jo sanirali. Idioti. Vzgled si naj vzamejo po Čehih, kako se vodi gospodarska politika