Slovenija
398 ogledov

Kam gredo donacije farmacevtskih družb?

Zdravniki Dejan Mijović
Farmacevtska družba Novartis, ki je prva razkrila donacije in druga plačila zdravnikom in zdravstvenim organizacijam ter združenjem, je v letu 2015 v ta namen izplačala več kot milijon evrov. Nekaj največjih prejemnikov smo vprašali kako so ta srerdstva porabili in kaj so za to dolžni farmacevtom.

"Pravila poklica, zdravstvena zakonodaja, delodajalec in Zdravniška zbornica nalagajo zdravniku stalno obnavljanje in dograjevanje medicinskega znanja. Zbornica ocenjuje izobraževanje in podeli časovno omejeno dovoljenje za opravljanje zdravniškega poklica - licenco. Nihče od teh, ki so postavili zahteve, ni predvidel sredstev za proces učenja in ni nikoli pojasnil, kako naj v takih pogojih izobraževanje poteka," svoj odgovor na naša vprašanja o donacijah farmacevtskih družb začenja dr. Dušan Andoljšek, ki vodi Slovensko hematološko društvo.

"Zdravniki takim pogojem izobraževanja doslej niso oporekali"

"Zdravništvo doslej v organizirani obliki ni oporekalo takim pogojem izobraževanja in sprejema ta nesmisel kot mnogo drugih v zdravstvu, ker prevlada interes posameznika za znanjem," pravi Andoljšek. Slovensko hematološko društvo je od Novartisa v letu 2015 prejelo 60.100 evrov donacij in prispevkov za izobraževanje ter 4500 evrov sponzorskih pogodb.

90 odstotkov za mednarodno srečanje

"Za prirejanje strokovnega dogodka/sestanka/delavnice je potrebno plačati eno ali več dvoran, ozvočenje in projekcijo, morda tujega ali ali domačega strokovnjaka, obvestila, potrdila, delovanje spletne strani, vse v kraju do katerega ne potuješ pol dneva...Vse to pogosto za 100 do 200 ljudi," razlaga Andoljšek.

Sredstva Novartisa so v društvu porabili za tri dogodke, dvodnevno hematološko šolo v Olimijah konec maja 2015, dvodnevni strokovni sestanek Združenja v Mariboru v začetku oktobra 2015. Največ, 90 odstotkov sredstev pa je šlo ta mednarodni strokovni posvet delovne skupine za kronično mielonično levkemijo (KLM), ki je potekal konec maja v Ljubljani. Vabljenih je bilo 70 udeležencev iz Grčije, Romunije, Bolgarije, Srbije, Makedonije, Črne gore, Hrvaške in Slovenije.

Kakšna je korist za bolnike?

"Če boste v prihodnjih mesecih zboleli za kronično mieloično levkemijo, rakasto krvno boleznijo, tega seveda ne morete vedeti vnaprej in boste naleteli na enega od zdravnikov s sestanka ali pa na enega, ki so ga seznanili s sestankom, boste imeli kratkoročno in dolgoročno korist," na vprašanje, kakšne koristi imajo od donacij bolniki, odgovarja Andoljšek. "Lahko boste delali, kljub rakasti krvni bolezni, odrasli vam bodo otroci, verjetno boste videli vnuke. In če ne boste zaupali slovenskim zdravnikom in boste v EU iskali drugo mnenje, bodo Ljubljano poznali. Verjetno bodo odgovorili, da lahko mirno nadaljujete zdravljenje v Ljubljani."

Strokovna srečanja brez kotizacij

Združenje pnevmologov Slovenije leta 2015 od Novartisa prejelo 21.400 evrov. "Novartis je Združenju pnevmologov Slovenije v letu 2015 nakazal 21.400 evrov sponzorskih sredstev za tri strokovna srečanja: za tri razstavne prostore, pet oglasov v zborniku in za tri satelitske simpozije," razlaga Irena Dolhar, predstavnica združenja.  "Vsa naša srečanja organiziramo brez kotizacije (tako tudi mednarodna srečanja), da se jih lahko udeleži čim večje število članov in ker je članstvo v združenju brezplačno (člani ne plačujejo članarine), krijemo celotne stroške omenjenih srečanj s sponzorskimi sredstvi. Sponzorska sredstva so torej namenjena kritju stroškov organizacije strokovnih srečanj. Vsakega srečanja pa se udeleži okoli sto članov združenja."

Za organizacij srečanj in izobraževanj 130 tisoč evrov

Med zasebnimi podjetji je od Novartisa največ dobilo podjetje Edumedic, 13.700 evrov. Podjetje, ki ga vodi kardiolog iz UKC Ljubljana Marko Gričar, se ukvarja z organizacijo strokovnih srečanj in izobraževanj. "Novartis je v letu 2015 sodeloval s podjetjem Edumedic ob dveh strokovnih medicinskih srečanjih:-marec 2015: srečanje Starostnik 2015 - najem razstavnega prostora (2.400 EUR) in zakup satelitskega simpozija v strokovnem programu (4.200 EUR) - vse po pogodbi, davki so plačani, in - maj 2015: srečanje Srce in diabetes 2015 - najem razstavnega prostora (2.900 EUR) in zakup satelitskega simpozija v strokovnem programu (4.200 EUR) - vse po pogodbi, davki so plačani. Sredstva so bila porabljena za organizacijo in izvedbo strokovnih srečanj (oblikovanje, tisk in distribucija materialov, publikacije, najem dvoran, prostorov, tehnike, ozvočenj in podobnega, stroški kosil in okrepčil med odmori za udeležence (300-500), plačila honorarjev predavateljem...) - skratka, običajni stroški pri organizaciji kongresov," razlaga Gričar, ki visoke zneske dobiva tudi od drugih farmacevtskih družb. Poleg podjetja Edumedic ima še podjetje Grimed, ki se ukvarja z zdravstvenim in poslovnim svetovanjem in naj bi po podatkih  Financ naj bi v letu 2015 dobil 130 tisoče evrov donacij in sponzorstev.

Izplačila zdravnikom kot fizičnim osebam

Direktor klinike Golnik dr. Matjaž Fležar je od Novartisa dobil 3400 evrov donacij, kar je eden višjih zneskov, ko gre za izplačila zdravstvenim delavcem kot fizičnim osebam.

"Pri razvoju novih zdravil, testiranju indikacij za zdravljenje (kako »težki« bolniki, kakšno diagnozo morajo imeti, katerih pridruženih bolezni ne smejo imeti in podobno) se farmacevtske družbe na državnem, evropskem in mednarodnem nivoju obračajo na skupine vrhunskih strokovnjakov – zdravnikov na določenem področju, ki jih vabijo na svoje posvetovalne skupine, odbore ali kaj podobnega. Gre za enodnevna srečanja 10-15 strokovnjakov, ki se morajo pripraviti na tarčna strokovna vprašanja in medsebojno diskutirati o dokazih in z raziskavami podprtih dognanjih o določenih boleznih in načinih zdravljenja. Velikokrat se pri takem svetovanju načrtujejo tudi nove raziskave, ki so za varno predpisovanje zdravil v prihodnosti še kako pomembne. Sem član evropskega in državnega posvetovalnega odbora, v katerem sodelujem v svojem prostem času," razlaga Fležar.

"S tem, da bolniku ponudimo sodelovanje v raziskavi z novimi zdravili (za bolezni pljuč, raka, srca), jim omogočimo učinkovitejše (in zelo drago) zdravljenje veliko prej, preden je zdravilo uvrščeno na listo plačljivih zdravil zdravstvene zavarovalnice. In če ne bi kot edini Slovenec pulmolog na evropskem nivoju sodeloval pri svetovanju na evropskem nivoju, je zelo verjetno, da te možnosti slovenski bolniki ne bi imeli."

Kaj morajo obljubiti farmacevtom?

Vsem sogovornikom, ki so se odzvali, smo postavili tudi vprašanje, kakšne so, po podpisu pogodbe, njihove obveznosti do farmacevtske družbe. "Nobene, razen obveznosti iz podpisane pogodbe o namenski uporabi dodeljenih sredstev. Te pravno veljavne pogodbe vsebujejo vedno le določila v zvezi z izvajanjem programa in sankcije ob neizvajanju," pravi Andoljšek iz hematološkega društva.

"Vsebina moje pogodbe z naročnikom jasno določa, da podpis ne vpliva na predpisovanje zdravil nobene izmed proizvajalk zdravil," je odgovoril direktor bolnišnice Golnik Matjaž Fležar.

"Podjetje Edumedic in jaz osebno imam skladno s pogodbami o omenjenih sodelovanjih obveznost zgolj korektno izpeljati strokovno srečanje s programskega, organizacijskega in tehničnega vidika, nikakor pa po prejemu plačila iz tega ne izhajajo nikakršne druge obveznosti do farmacevtskih firm, ki se tudi same v pogodbah zelo jasno ogradijo od takih dvomov," pravi Marko Gričar.

"Farmacevtski družbi omogočimo satelitski simpozij, oglas v zborniku ali razstavni prostor na srečanju, drugih obveznosti do  farmacevtske družbe pa nimamo," pravijo v Združenju pnevmologov Slovenije.

Nadzor nad predpisovanjem zdravil 

Ali donacija vpliva na predpisovanje zdravil, ni znano. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje pravijo, da se za nadzore glede predpisovanjem zdravil odločajo praviloma na podlagi analize porabe zdravil, števila predpisanih definiranih dnevnih odmerkov, vrednosti predpisanih zdravil, deleža določenih zdravil v predpisanih zdravilih primerjalno s povprečjem v Sloveniji, lahko pa tudi na podlagi pritožbe zavarovane osebe ali morebitnih drugih utemeljenih predlogov. "Za ZZZS je pomembno, ali je predpisovanje skladno s predpisi in Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja."

Lani tako opravili 23 nadzorov, v katerih je bilo ugotovljenih za 566.148 evrov napačno obračunanih zdravil, kar je ZZZS na podlagi splošnega dogovora terjal od izvajalcev. Potrebe po nadzorih na tem področju so velike, možnosti ZZZS pa omejene s številom nadzornikov," pravijo.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 
Komentarjev 6