Slovenija
6816 ogledov

Kam je izginila tabla?

Črna vas
1/3
Anže Petkovšek
Na mestu, kjer je včasih stala tabla z imenom naselja, zeva praznina.

Kdor se je namreč pogosteje vozil skozi vasi Črna vas in Lipe, je lahko opazil, da se skozi njiju že kar nekaj časa vozi, ne da bi ga na to opomnili tabli, ki sta označevali začetek omenjenih krajev. 

"Obe naselji sta del Mestne občine Ljubljana, v območju Lip pa se po katastru naselji nahajata vzporedno na nasprotnih straneh občinske ceste med Ižansko cesto in naseljem Podpeč v občini Brezovica. Zaradi tega je ob občinski cesti nemogoče označiti začetek ali konec enega od dveh naselij, zato smo na podlagi več pritožb občanov in z nalogom pristojnega organa odstranili stare krajevne table in s krajevno tablo »Ljubljana« označili začetek naselja znotraj meja MOL," pojasnjujejo v JP LPT d. o. o. Ob tem dodajajo, da so merila za označevanje naselij precej ohlapna. Ne nazadnje je znotraj Mestne občine Ljubljana več manjših in večjih naselij, ki niso označena s posebnimi krajevnimi tablami. Pri tem naštejejo naselja Črnuče, Stožice, Podutik, Sostro, Vrhovci, Rudnik in Savlje. 

V Semiču si lahko od jutri do nedelje ogledate kopico razstav in uživate ob veče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pred letom in pol ukinili naselje

A ne izginjajo le table, temveč tudi naselja. Če gre v prejšnjem primeru zgolj za fizično odstranitev tabel, pa je bilo od leta 1995 do leta 2018 v Sloveniji ukinjenih 27 naselij, pravijo na Statističnem uradu Republike Slovenije (Surs). Zadnji tak primer se je zgodil 1. marca 2017, ko je bilo ukinjeno naselje Dobja vas v občini Ravne na Koroškem. Dobjo vas so namreč priključili naselju Ravne na Koroškem.

Do največ ukinitev v enem letu je prišlo leta 2011, ko je bilo ukinjenih deset naselij v občini Semič. Vseh deset se je namreč priključilo k naselju Semič, kjer so po priključitvi uvedli ulični sistem.  

Od leta 1995 107 novih naselij

Število vseh naselij v Sloveniji je leta 2007 preseglo številko 6000, zadnjih pet let pa se giblje okoli števila 6035. Od leta 1995 do 2018 je bilo v Sloveniji za novo samostojno naselje razglašenih 107 naselij. Pred tremi leti se je iz naselja Zgornje Vodale v občini Sevnica izločil del, ki je postal novo samostojno naselje z imenom Marendol. Preostali del naselja Zgornje Vodale pa še naprej obstaja kot samostojno naselje. 

1. januarja 2018 je bilo v Sloveniji 6.035 naselij, od tega jih je bilo 57 brez prebivalcev. "Število naselij brez prebivalcev je zadnja leta precej stalno, giblje se nekje med 57 in 59," pravijo na Sursu. "Kakšno leto kakšno naselje ostane brez prebivalcev, v kakšno prazno pa se kdo priseli in obratno. Tako je seznam praznih naselij vsako leto nekoliko drugačen, na splošno pa se ne podaljšuje ali skrajšuje bistveno."  

Največ naselij brez prebivalcev je bilo 1. januarja 2018 v občini Kočevje, kjer je bilo takih sedemnajst. V letu 2017 je brez prebivalcev ostalo eno, in sicer naselje Slapnik v občini Brda. 1. januarja 2017 je to naselje še imelo še enega prebivalca, na začetku leta 2018 pa nobenega več. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.