Slovenija
34 ogledov

Kam je izginilo 14 tisoč evrov?

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
V Vegradu se nepravilnosti kar vrstijo, a jih odgovorni zanikajo.

Do informacij o tem, kaj se dogaja za zidovi uprave velenjskega gradbenega giganta Vegrad, je še vedno težko priti, a vsake toliko časa kakšna nepravilnost vendarle pricurlja na dan.

Očitno pa jih bo prihodnje dni več, saj je vajeti v svoje roke vzel Srečko Čater, do nedavnega sekretar celjskega območnega združenja Zveze svobodnih sindikatov, ki po odhodu v pokoj maja letos pomaga pri delu v Šaleško-savinjskem sindikatu ZSSS v Velenju.

Invalide na zavod brez soglasja
"Članom našega sindikata so do nadaljnjega vrata naše pisarne odprta nasproti zdravstvenega doma v Velenju, in sicer ob torkih in četrtkih med 12. in 16. uro," pravi Čater.

Je pa zgrožen nad tem, kar je ugotovil v prvih dneh dela. "Trenutno raziskujemo, kam je izginilo 14 tisoč evrov, ki so jih sodelavci namenili družini svojega tragično preminulega delavca. Tega denarja namreč do danes družini ni nakazal nihče, čeprav so se zaposleni odpovedali delu svojih plač in tako zbrali denar, da bi pomagali ubogi družini. Prav tako smo odkrili, da so v Vegradu, konkretno invalidskem podjetju Vegrad Inde, odpuščali invalide, ne da bi predhodno za to pridobili soglasje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Invalidi so namreč z zakonom zaščiteni, brez soglasja pa bodo na zavodu za zaposlovanje, ko jim bodo potekle vse pravice, ostali brez vsakršnega prihodka," opozarja Čater.

Za zdaj se je izkazalo, da je sklep o prenehanju dela zaradi nesposobnosti prejelo sedem invalidov, natančna številka pa še ni znana. Da je nepravilnosti v zvezi s kršenjem delovne zakonodaje kar nekaj, je za Žurnal24 že pred časom potrdil tudi Borut Brezovar, glavni inšpektor za delo, vendar številni postopki še niso zaključeni.

Plače po domače
Kot še opozarja Čater, v Vegradu tudi nihče ne ve niti tega, kdo plačo prejema in koliko in kdo ne. Plače naj bi namreč nakazovali zelo "po domače".

"Nekaterim invalidom so dolžni izplačila plač za marec, april, maj in tudi junij, spet drugim le za dva meseca. Odvisno od tega, koliko so koga potrebovali. Če so koga potrebovali, so mu tudi nekaj nakazali, zneski so bili različni, tistim, ki jih niso, plače še vedno dolgujejo, tudi za več mesecev," še ugotavlja Čater.

Denar bodo nakazali
S vprašanji, kaj je s 14 tisoč zbranimi evri in kako je z odpuščanjem invalidov, smo se obrnili tudi na Vegrad.

"Zagotavljamo vam, da zbrana pomoč družini tragično preminulega sodelavca ni bila izgubljena ali nenamensko porabljena. Vsi prispevki zaposlenih so natančno dokumentirani, nakazilo zbranega denarja družini pa bo izvedeno v najkrajšem možnem času. Tudi delovnih invalidov zagotovo nismo odpuščali. V zadnjem obdobju je sicer delo zaključilo nekaj zaposlenih s statusom invalida, vendar izključno na lastno pobudo," je na naša vprašanja odgovorila Branka Gabrijel, direktorica za kadrovsko in splošno področje Vegrada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.