Slovenija
40 ogledov

Kam je tekel kalij, ve samo zdravnik

Evtanazija Profimedias
UKC Ljubljana bo danes razkril podrobnosti internega nadzora glede suma evtanazije. Zdravnik, ki naj bi opravil evtanazijo trdi, da je bolnik dobival le morfij in da je bila infuzija kalija provokacija.

Na univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo danes razkrili ugotovitve internega strokovnega nadzora nadzora glede domnevnega primera evtanazije, ki naj bi jo pri 83-letnem bolniku decembra lani opravil zdravnik Ivan Radan.

Da je kalij tekel mimo, ve samo on

Radan je sinoči v oddaji Odmevi na TV Slovenija zatrdil, da bolnik ni dobil kalija pač pa le morfij. Radan razlaga, da je bila infuzija za kalij sicer nastavljena, da je medicinski sestri tudi potrdil, naj infuzijo sproži, da pa je kalij tekel mimo, za kar pa je vedel samo on.

Hotel opozoriti na slabo komunikacijo

Zdravnik naj bi s to provokacijo, kot pravi, hotel opozoriti na slabe razmere na oddelku, predvsem na izredno slabo komunikacijo med osebjem. Tudi to, da ni naročil obdukcije, naj bi bila provokacija, saj je hotel preveriti, ali jo bodo zdravniki na nevrološki kliniki po tem, ko bodo zvedeli za infuizijo kalija, zahtevali sami.

Zakaj ni bilo obdukcije

Bolnik je bil upepeljen brez obdukcije, ki bi jo sicer morali izvesti pri vseh bolnikih, ki umrejo v bolnišnici. Na vprašanje zakaj ni bilo obdukcijem, je strokovni direktor UKC Ljubjana Sergej Hojker prejšni teden odgovoril, da gre "za nesrečen splet okoliščin".

Sam zdravnik Radan je povedal, da s svojci pokojnika ni nikoli govoril o možnosti evtanazije. Predsednik komisije, ki je izvedla notranji nadzor nad primerom, Jože Balažic je prejšnji teden prav tako pojasnil, da svojci za evtanazijo niso zaprosili. "Nasprotno, svojci so želeli, da se ga zdravi, da ne trpi in to je vse. Torej, nihče ni zaprosil, da se mu skrajša življenje," je dejal.

Zanikal odvisnost od narkotikov

Po navedbah nekaterih medijev naj bi bil zdravnik Ivo Radan tudi odvisen od narkotikov, Radan je v Odmevih to zanikal, prav tako tudi zavrnil navedbe, da naj bi opravil še tri evtanazije. Napovedal je, da bo ugotovitve internega nadzora spodbijal zaradi pravno formalnih nepraviilnosti, sporno se mu zdi imenovanje komisije in tudi to, da je predsednik komisije informacije glede internega nadzora sporočal še pred zaključkom internega nazdora.

Policija okoliščine dogodka še preverja, v najhujši obliki pa bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja uboja, za kar je sicer zagrožena kazen zapora od petih do 15 let. Po končani preiskavi bo policija ob morebitnih ugotovitvah suma kaznivega dejanja podala ovadbo na tožilstvo. Tožilstvo lahko opredeljeno kaznivo dejanje iz ovadbe tudi spremeni.

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 10:28 15.januar 2015.

    Zdravnika takoj odpustiti in zapreti.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:07 15.januar 2015.

    Interni nadzor,to je isto,kot nadzor varnostnih služb s strani kriminalca na čelu največje opozicijske stranke,oboje ne prinese in razkrije NIČESAR!!