Slovenija
122 ogledov

Kam na izlet ta konec tedna

Velika planina Velika planina
“Velika planina prav vsakemu ponuja posebno doživetje. Že sama vožnja z nihalko na Veliko planino je doživetje tako za odrasle kot za otroke,” nam je pojasnila Taja Brinovec iz podjetja Velika planina.

Najmlajši bodo po njenih besedah navdušeni nad pastirjem, ki pričaka obiskovalce na Zelenem robu: “Če ga boste pocukali za ‘’pvajš,’’ to je tipična pastirska obleka, izdelana iz lipe, bo z veseljem tudi zatulil v kravji rog.”

To je letošnja novost

“Pridružite se nam na sobotnih vodenih ogledih, ki so novost v letošnji poletni sezoni,” pojasnjuje Teja Brinovec. Vsako soboto do konca avgusta si lahko z lokalnim vodnikom ogledate najbolj zanimive in skrite kotičke Velike planine, najmlajši pa bodo spoznali, kdo so bili Dovji možje in Bele babe.

Vsako soboto pričnejo ob 10.30 na najvišji točki Velike planine, do koder vas pripeljeta nihalka in nato še sedežnica, zaključi pa se na Zelenem robu ob 13.30. “Po zaključenem ogledu pa si privoščite sladke skutine štruklje v gostišču Zeleni rob, ki so specialiteta gostišča,” dodaja.

Ogled evropskega prvenstva

Ta konec tedna bo na Veliki planini Evropsko prvenstvo v gorskih tekih, zato bo dogajanje še bolj pestro. “Najbolj zanimivo bo vsekakor v dopoldanskih urah, ko bodo tekači prihajali na cilj na Gradišče, najvišjo točko Velike planine,” pravi Teja Brinovec.

Predlaga, da se na Veliko planino odpravite bolj zgodaj, saj bodo na poti možne tudi zapore cest, prva nihalka bo na Veliko planino peljala že ob 8.30 nato pa se do cilja lahko povzpnete tudi s sedežnico. 

Ali ste vedeli?

Na planini je okoli 200 bajt, od katerih jih je 63 del pastirskega naselja. Teh 63 pašnih upravičencev, ki v večini prihajajo iz 13 razičnih vasi pod Veliko planino in Krvavcem, ima v skupni lasti okoli 500 hektarov pašnikov in gozdov na Veliki planini. Skrbijo za okoli 380 glav živine, večinoma pa imajo tudi vsak svojega pastirja. Ti se v začetku junija odpravijo na Veliko planino, kjer z živino preživijo tri mesece.

Ker pa je pastirjev iz leta v leto manj, ima nekaj kmetov živino na paši v ogradi, ostala pa se prosto pase po planini. Vodenje črede zaupajo izkušeni kravi vodnici, ki ima okoli vratu zvonec "tropinar". Običajno so krave bolj točne od svojega gospodarja in ga mirno čakajo, da jih spusti v “štalo”. 

Velika planina med dragulji

Da je Velika planina res nekaj posebnega, dokazuje tudi letošnji Mastercard izbor. S pomočjo Mastercard podatkovne baze, lokalnih potovalnih blogerjev in turističnih strokovnjakov so bili določeni ''Najbolj skriti zakladi'' Evrope. Med 10. najboljšimi destinacijami se je znašla tudi Velika planina, ki je s svojo lepoto očarala tudi slovenske blogerje, ki so sodelovali pri izbiri.

Destinacije so bile razvrščene glede na lepoto, verjetnost gneče, možnost sprejema plačil s kreditno kartico, stroške nastanitve in priročnost. 

Velika planina | Avtor: Velika planina Velika planina

anja.scuka@zurnal24.si