Slovenija
21 ogledov

Kam na rajanje?

pust Anže Petkovšek
Pustne norčije so vsaj za nekaj dni v ozadje potisnile resnejše teme, danes pa se obeta nekaj najbolj znamenitih karnevalskih prireditev.

V okviru že 55. Kurentovanja bodo na Ptuju pripravili mednarodno povorko, ki bo v mesto privabila več deset tisoč ljudi. Med najbolj obiskanimi pustovanji bosta tudi tisti v Cerknici in Cerknem.

Že 55. Kurentovanje, na katerem župan vsako leto za nekaj dni oblast preda princu karnevala, se je na Ptuju sicer začelo že minulo soboto in bo trajalo vse do torka, ko bo sledil pokop pusta in vrnitev oblasti županu.

Pustni karneval v Cerknici se bo začel "točno okoli 12.32 ure," na njem pa bodo obiskovalci lahko videli vse znamenite cerkniške maske od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera. Letošnje leto je jubilejno, saj coprniška pramati Uršula praznuje častitljivih 40 let. Ob njenem prazniku se bodo obiskovalcem Butal ponovno predstavile tradicionalne velike figure na čelu s slavljenko in njeno potomko Lizo.

Med etnološko zanimivimi dogodki velja omeniti današnjo pustno sodnijo, ki predstavlja osrednje pustno dogajanje na Cerkljanskem. Najpomembnejši lik cerkljanske laufarije je "ta tierjest". S svojo razcefrano obleko spada v skupino arhaičnih mask, predstavljal pa naj bi duha umrlih prednikov.

Tudi v Šenčurju bo veselo

Med najbolj zanimive pustne skupine sodijo tudi šenčurski Godlarji, ki se norčujejo iz političnih, gospodarskih, športnih in kulturnih zapletov ter škandalov, svoje stvaritve pa bodo po sobotnem gostovanju v Kranju prikazali še v domačem Šenčurju.

V okviru Istrskega karnevala bo današnje osrednje dogajanje v Portorožu, kjer bo potekala že peta pustna povorka. V Kostanjevici na Krki bodo v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko, dve otroški rajanji z Romano Krajnčan, dopoldne in popoldne, pa so pripravili v Narodnem domu Maribor.

V Viru pri Domžalah bo potekal tradicionalni nedeljski pustni karneval, povorka pa bo po 14. uri šla po Bukovčevi cesti od Papirnice Količevo do Športnega parka Vir.

V Pomurju bo najbolj veselo v Ljutomeru, kjer pripravljajo Fašenk v Lotmerki. Popoldne se bo začela povorka skupinskih mask z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo društva v občini in se z njimi odzivajo na aktualne tematike družbe in okolja. Na Koroškem pustni karneval pripravljajo v Slovenj Gradcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.