Slovenija
16 ogledov

Kam odhajajo dacarji?

Mojca Centa Debeljak Nik Rovan
Davčna uprava. Fluktuacija je v času prepovedi zaposlovanja problem.

V zadnjem letu je bilo po podatkih iBona na novo registriranih kar 317 podjetij za računovodsko, knjigovodsko in davčno svetovanje.

Podatek, koliko novih podjetij je v tej panogi nastalo, smo preverjali po tem, ko smo pred dnevi že objavili, da je v zadnjih treh letih davčno upravo (Durs) zapustilo kar 316 uslužbencev, kar je okoli 12 odstotkov. Na novo pa so jih zaposlili 179.

"Gre za upokojevanje"

"Uslužbencem ni treba sporočiti, v kateri dejavnosti se bo nadaljevala njihova služba," na Dursu odgovarjajo na vprašanje, ali gre večina inšpektorjev med davčne svetovalce. Trdijo, da je "pretežni del prenehanj delovnih razmerij iz razlogov upokojitve".

A točne številke, koliko, ne razkrijejo. Dodajajo pa, da so "preostala prenehanja na podlagi sporazuma ali premestitve v druge organe". 
Vir, ki pozna razmere na Dursu, komentira, da je številka odhodov izjemno visoka in da na Dursu zaradi zapletov z novim računalniškim sistemom vlada precejšnja nejevolja.

Da bi davčni inšpektorji množično odhajali na svoje, naš vir dvomi. Meni pa, da se jih večina zaposli v podjetjih.

Na Dursu priznavajo, da so odhodki, ker velja prepoved zaposlovanja, že problem. "Uslužbenci, ki ostanejo, so zaradi tega dodatno obremenjeni," odgovarjajo. Doba uvajanja novega inšpektorja je namreč od dve do tri leta za prve (manj zahtevne) davčne preglede.

Komentarjev 1
  • privat 07:23 18.marec 2012.

    kam odhajajo dacarji...k privatnikom in dajejo jim nasvete ,kako naj ne plačujejo davkov! Tukaj se gre tudi za delovne inšpektorje in druge službe državne uprave ,ki lahko privatniku pomagajo do ogromnih zaslužkov...poznam firmo ,ki je zaposlila delovnega inšpektorja ,ki je ...prikaži veče omogočil padec delovskih pravic in povečal odgovornost delovcev ...saj ti delovci že plačajo nek pavšal tudi če nič nimajo z tem! ja znanje je znanje ,ki prinaša ogromno denarja privatniku...