Slovenija
31 ogledov

Kam peljejo državne naložbe in razmere v bankah

Čakanje na vrsto Anže Petkovšek
Odbor DZ za finance in monetarno politiko danes odloča, kakšna naj bi bila nova oblika upravljanja z državnimi naložbami – kako združiti predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu in predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, ki ga je vložila Pozitivna Slovenija.

Pozitivna Slovenija je prehitela vlado, ki je predlog zakona o holdingu sprejela v četrtek. Pozitivna Slovenija je svoj predlog zakona vložila po rednem postopku, medtem ko je vlada predlog zakona v DZ poslala po nujnem postopku.

Morda tudi oba zakona hkrati

DZ sicer običajno v primeru vložitve dveh zakonov o isti problematiki prej obravnava zakon, ki je bil v zakonodajni postopek vložen prvi, vendar pa se lahko oba zakona obravnavata hkrati. Poslovnik namreč predvideva, da se lahko dva zakona, ki zadevata enako vsebino, obravnavata v sklopu iste točke dnevnega reda, četudi gre pri enem predlogu za redni postopek, pri drugem pa za nujni.

O tem bodo danes odločali člani odbora. Če bodo podprli sklep o obravnavi v okviru iste točke, bodo nato odločili, na podlagi katerega predloga se bo pripravil dopolnjen predlog zakona in kateri členi iz drugega predloga se bodo prenesli v nosilni predlog.

O stanju v bančnem sistemu

Še pred razpravo o prihodnji obliki upravljanja z državnim premoženjem pa se bodo člani odbora za finance na zaprti seji seznanili tudi s stanjem v slovenskem bančnem sistemu. Razmere naj bi jim predstavili minister za finance Janez Šušteršič, guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, prvi mož NLB v odstopu Božo Jašovič in direktor Združenja bank Slovenije France Arhar.

Vlada namreč predvideva, da bi se bilance bank v državni lasti sanirale skozi mehanizem znotraj državnega holdinga, pri čemer bi se na posebno družbo prenesle slabe terjatve in spremljajoča zavarovanja. Pred tem je treba ugotoviti obseg slabih terjatev v bančnem sistemu.

Komentarjev 3
  • dragec 12:41 16.julij 2012.

    ja dragi mirko. kot državljan, ki ni imel to privilegijo, da se bogati s pomoči NLB (sistem pridobivanja kredita na klic- po telefonu) bi rad videl, da zaživi Goli otok, samo za slovenske tajkune in njim podobne menagerje, nadzornike in ...prikaži več ..... Pred nastopom prestajanja kazne, obvezno jim pobrati vse premoženje in dati na javno dražbo.

  • mirko 09:14 16.julij 2012.

    A v puško mitraljez ?

  • dragec 08:30 16.julij 2012.

    Kam peljejo državne naložbe in razmere v bankah?odgovor: v PM