Slovenija
16 ogledov

Kam s staro elektronapravo?

Predlani je bilo v Sloveniji prevzete skupaj sedem tisoč ton odpadne električne Žurnal24 main
Brez stroška. Dostavi se trgovcu (pri katerem se kupi nova) ali v zbirni center.

“Odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO) iz gospodinjstev lahko prepustite ali oddate trgovcu, pri katerem kupite novo električno opremo.” Tako na vprašanje, kam z električnimi napravami iz gospodinjstva, pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Dodajajo, da lahko OEEO pustite tudi v zbirnem centru (urejen prostor za ločeno zbiranje odpadkov), ki ga upravlja izvajalec lokalne javne službe. Oddajanje odpadkov pri obeh omenjenih mora biti zagotovljeno brezplačno, še opozarjajo.

Nekateri trgovci ponujajo odvoz tovrstnih odpadkov tudi od doma, a se lahko zgodi, da bodo takšno storitev tudi zaračunali. Pred naročilom preverite morebitni strošek.

Nagrada za recikliranje
“Strogo prepovedano je OEEO iz gospodinjstev prepuščati kot mešani komunalni odpadek (torej v črnih zabojnikih),” poudarjajo na Arsu. Tovrstni odpadki so nevarni predvsem zato, ker vsebujejo okolju škodljive snovi, kot so svinec, kadmij, živo srebro in razni plini. Uhajanje teh denimo v zemljo lahko onesnaži pitno vodo.

Nekateri prodajalci z nagradami spodbujajo recikliranje naprav. Med njimi sta tudi mobilna operaterja Mobitel in Simobil, pri katerih lahko oddate star mobilnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.