Slovenija
312 ogledov

Kam se splača vlagati v letu 2016

denar računalnik kalkulator Shutterstock
V prvem četrtletju je precej tveganj, če pa se ta razrešijo, bo preostanek leta soliden, ocenjujejo v Alti. Danes do predstavili naložbeno strategijo za letošnje leto.

"Za letošnje leto smo v Alti zmerni optimisti za razvite trge, medtem ko za trge v razvoju ohranjamo lanskoletni upravičen pesimizem," je povedal glavni ekonomist Skupine Alta in vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest Sašo Stanovnik. 

Sašo Stanovnik | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Vsekakor je smiselno imeti malce več denarja na strani, kot zaščita pred padci in za potrebe izkoriščanja priložnosti, obenem pa bo treba biti v 2016 precej previden in hiter pri naložbenih odločitvah," je še opozoril. 

"Z vidika regijske razdelitve sredstev bolj priporočamo razvite trge kot trge v razvoju, znotraj tega pa bolj Evropo in Japonsko kot pa ZDA in Veliko Britanijo. Na trgih v razvoju priporočamo zgolj Indijo, pri ostalih pa bo treba pozorno spremljati razvoj dogodkov in priložnosti iskati v lovljenju dna, na kar pa bo treba še počakati," meni Stanovnik. 

Energetska podjetja lahko dosežejo dno

Med panogami svetujejo tehnološka podjetja, sploh programerska in podjetja, ki se ukvarjajo z varnostjo v informatiki, v energetiki lahko delnice dosežejo dno, kar bo pomenilo priložnost za nakup, zanimiva pa znajo biti tudi podjetja, ki se ukvarjajo z oglaševanjem. Odsvetujejo pa vlaganja v podjetja, ki se ukvarjajo s surovinami in javnimi storitvami. 

Slovenske delnice | Avtor: alta alta

Med tehnološkimi podjetji so posebej izpostavili Alphabet (lastnik Googla), Adobe, Facebook, v Evropi pa SAP. Med oglaševalci so izbrali Omnicom in WPP, v zabavni industriji pa Comcast in 21st Century Fox

Slovenija: najboljše tri priložnosti so Petrol, Luka Koper in Krka

V Sloveniji je dividendni donos visok (4,8-odstoten in krepko nad povprečjem drugih trgov), vrednotenja pa nizka, a manjka zgodba, ki bi poganjala rast delnic, ocenjujejo v Alti, a nm

Od slovenskih delnic Alta predlaga prodajo le delnic Gorenja in Save, držanje delnic Mercatorja, Intereurope in Cinkarne Celje, kot naložbo, ki se jo splača kupiti, pa priporočajo delnice Krke, Luke Koper, Petrola, Save Re, Telekoma, Zavarovalnice Triglav in Datalaba. Top tri nakupne priložnosti pa so Petrol, Luka Koper in Krka. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 13:57 08.januar 2016.

    Malo dvomim o besedah analitika in realnosti in vrednosti družb: TLSG - PRODAJ, PETG - DRŽI, IEKG, GRVG - se znebi, POSR - zadrži, KRKG - zadrži. Novih delnic na Ljubljanski borzi ne kupuj, odloči se raje za tuji (nemški ...prikaži večški ali ameriški trg). Vsi ostali nakupi so preveč špekulativne naložbe, še zlasti ker cena nafte pada, surovine se cenijo. Če malo špekuliraš, je najbolje da zaradi nizke cene kupiš nekaj volkswagnovih delnic, vrednost se bo v naslednjih dveh letih prav gotovo vrnila na tisto pred afero.

  • erikkk 11:03 08.januar 2016.

    To velja samo za peščico bogatih ...Slovenija je 80% sirotišnica

  • Avatar Leon
    Leon 19:37 07.januar 2016.

    Izkušnje delničarjev NKBM ,ZVON1 ZVON2...............so pokazale stanje pravne države Slovenije !