Slovenija
205 ogledov

Kam z romsko družino, ki je tudi Romi ne marajo?

Romsko naselje Reuters
Prebivalci Male Loke v trebanjski občini se bojijo naselitve romske družine v njihovo vas. Družina velja za izredno problematično, kar priznava tudi trebanjski župan. Težavo naj bi prenesel na komisijo vlade za reševanje romske problematike.

Lepo vas prosimo, pomagajte nam,” so se na naše uredništvo obrnili prebivalci Male Loke. Že pred leti so v njihovi sredini bivali člani ene izmed trebanjskih romskih družin, s katerimi so bile ves čas resne težave, za Žurnal24.si povedo predstavniki krajevne skupnosti. 

Na kratko razložijo, da so bili krajani s strani romske družine ves čas deležni verbalnega nasilja, ustrahovanja, kraj, napadali so moške, ženske in otroke. “Ves čas je prihajalo tudi do nasilja znotraj družine, med brati in starši te družine,” povedo in dodajo, da se je nasilje stopnjevalo do te mere, da je prišlo do umora očeta, nakar so ostali člani sami požgali barako, v kateri so prebivali in se naselili po ostalih romskih vaseh.

“Naj jih naselijo k ostalim Romom”

Tam se težava ni umirila, saj so tudi ostali Romi to družino izločili. Eden od sinov se je vrnil v Malo Loko, kjer se je spet stopnjevalo nasilje do vaščanov. “Med drugim je uporabljal hladno in strelno orožje, grozil nam je s smrtjo in maščevanjem, streljal po vasi,” povedo predstavniki krajevne skupnosti. Trenutno je omenjeni sin v zaporu, v Malo Loko pa naj bi v občinsko stanovanje v nekdanjem gradu priselili ostali del romske družine. Torej dve Rominji in otroke.

Na naše vprašanje, ali se bojijo, da jim bosta dve ženski in otroci predstavljali težave, podajo pritrdilni odgovor, hkrati pa izpostavijo še vprašanje, zakaj ne bi družine naselili v enega izmed drugih dveh romskih naselij v trebanjski občini, kar bi bilo – kot so prepričani vaščani Male Loke – bistveno boljša rešitev. Lažje se bodo razumeli z Romi, kot nami, so prepričani. Najbolj se prihoda Romov bojijo ostali stanovalci zgradbe, kjer je omenjeno socialno občinsko stanovanje. “Pa tudi drugi. Nekateri razmišljajo o odselitvi, zazidljive parcele, ki so tik pred prodajo, bodo, če bomo imeli problem z Romi, očitno ostale neprodane.

Župan Alojzij Kastelic meni, da je bilo časa za oddajo ponudb za projektiranje i | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Župan: “Problemi so, da se rešujejo!”

Vaščani Male Loke so napisali protestno pismo, ki so ga podpisali vsi in ga danes odnesli trebanjskemu županu Alojzu Kastelicu.Resnici na ljubo moram priznati, da kar drži, kar pravijo vaščani. Kamorkoli se ta družina naseli, tam nastanejo problemi. Ja, povzročata jih tudi dve ženski sami,” za žurnal24.si pove Kastelic. Doda, da ima v tem trenutku zvezane roke in da druge rešitve v tem trenutku žal ne vidi.

Problema ne želim reševat v svoji pisarni,” pri tem izpostavi župan Kastelic in pove, da se bo z njim obrnil na Urad za manjšine, pa tudi na Urad vlade za romsko problematiko. “Od problema ne bežim, želim si, da o tem pišete, da se o tem pogovarjamo, da skupaj najdemo rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. Nenazadnje, problemi so zato, da jih rešujemo,” sklene Kastelic.

Krajanom Male Loke je ob njihovi današnji predaji protestnega pisma zagotovil, da se bo pospešeno lotil reševanja; prosil jih je, naj za začetek potrpijo vsaj devet mesecev; v tem času, upa, bodo prišli do sprejemljivejše rešitve za vse. 

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:09 21.julij 2015.

    Najbolje,da jih naselijo v Šentilju pri Velenju,tam je idilično za njih pa poglavar je že tam!

  • Žurnalček 13:42 21.julij 2015.

    Kam ? Ja nazaj v Indijo , pa naj tam terajo svoje običaje !

  • Presvetli 12:07 21.julij 2015.

    Tralala,vse to ti dam prav,vendar oni kadar začutijo,da imajo moč te bodo non stop držali v šahu. Razumejo samo zakon močnejšega in verjemi mi,če boste stopili skupaj proti njim se bo to končalo.Če pa se boste umikali pa bo to ...prikaži več trajalo v nedogled. Ambrušani so to rešili z uporom in se jih rešili. To sprenevedanje okoli njih pa tako ali tako ne vodi nikamor,tisti kateri so socializirani OK ostale pa je potrebno porihtat.